utorok, 8. novembra 2011

Ráno s manželom a Starbucksom

  
Opíšem Vám dnešné ráno u nás doma. Večer som piekla pre našu večernú návštevu. Na stole citrónový koláč, manžel s úboženým výrazom makoholika, že prečo som neupiekla makový (makový bol v piatok). A že tento, je taký citróóónový, že až. A to ani netuší, že ide o koláč predávajúci v sieťach Starbucks a on žiadne SIETE nepodporuje :).
    Takže, ak s tým nemáte problém a milujete Starbucks a citrónové koláče,ako ja :) pustite sa doň:

                                                         Citrónový koláč Starbucks
            inšpirácia z   http://thewoodskitchen.blogspot.com/2011/07/starbucks-iced-lemon-pound-cake.html, s podrobným fotopostupom, ja som si ho trochu upravila

4 citróny - šťava aj kôra - ja som použila 3 veľké, kôru som nepoužila,lebo citróny neboli bio, tak som použila trochu sušenej citrónovej kôry - odporúčam pridať podľa svojej chuti
1/2 pohára masla izbovej teploty - t.j. 113,5 g
3 vajcia - izbovej teploty
1 1/2 pohára hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
štipku soli
1 pohár cukru - ja som použila biely kryštálový
1/2 pohára mlieka
1 ČL vanilkovej esencie
Na citrónovú štavu : 1/4 pohára práškového cukru + 1/4 pohára citrónovej šťavy
Na citrónovú polevu: 1 pohár práškového cukru + 3-5 PL mlieka - to som nerobila

Postup:
   1. Nastrúhajte kôru a vytlačte citróny. Maslo s cukrom vyšľahajte - nezabudnite, že maslo má mať izbovú teplotu.
   2. V druhej miske zmiešajte múku + kypriaci prášok + soľ.
   3.  K vyšlahanému maslu s cukrom pridajte 3 vajíčka  + citrónovú kôru.
   4. V ďalšej miske zmiešajte citrónovú šťavu + mlieko + vanilkovú esenciu.
   5.  Striedavo vmiešavajte do maslovej zmesi múku a citrónovú zmes.
   6. Nakoniec túto zmes vlejte do formy srnčieho chrbáta a pečte cca 45 minút na 200 °C.
   7. Citrónovou šťavou, polejte vlažný koláč - pripravíte si ju zmiešaním práškového cukra s citrónovou šťavou. Správne by ste mali koláč poliať aj citrónovou polevou - priprava - zmiešajte práškový cukor s mliekom.

4 komentáre:

  1. mnaaam, ja mam tieto chlebiky veelmi rada, dakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uff, tak ten vyzerá prudko jedlý, mňááám. Ten skúsim spraviť. Je kyslý, alebo má len takú arómu? Je dosť vláčny, lebo moja polovička by suchý koláčik ani neochutnala... ďakujem. Pekný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá mne chutil, manželovi sa zdal príliš citrónový a kyslastý. Suchý nie je, ale nie je veľmi šťavnatý. Nechutí tak domácky,ale tak trochu kaviarensky :).Treba skúsiť,asi :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka tak toto určo zajtra pečiem:-ň už sa teším:-)

    OdpovedaťOdstrániť