Preskočiť na hlavný obsah

Ráno s manželom a Starbucksom

  
Opíšem Vám dnešné ráno u nás doma. Večer som piekla pre našu večernú návštevu. Na stole citrónový koláč, manžel s úboženým výrazom makoholika, že prečo som neupiekla makový (makový bol v piatok). A že tento, je taký citróóónový, že až. A to ani netuší, že ide o koláč predávajúci v sieťach Starbucks a on žiadne SIETE nepodporuje :).
    Takže, ak s tým nemáte problém a milujete Starbucks a citrónové koláče,ako ja :) pustite sa doň:

                                                         Citrónový koláč Starbucks
            inšpirácia z   http://thewoodskitchen.blogspot.com/2011/07/starbucks-iced-lemon-pound-cake.html, s podrobným fotopostupom, ja som si ho trochu upravila

4 citróny - šťava aj kôra - ja som použila 3 veľké, kôru som nepoužila,lebo citróny neboli bio, tak som použila trochu sušenej citrónovej kôry - odporúčam pridať podľa svojej chuti
1/2 pohára masla izbovej teploty - t.j. 113,5 g
3 vajcia - izbovej teploty
1 1/2 pohára hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
štipku soli
1 pohár cukru - ja som použila biely kryštálový
1/2 pohára mlieka
1 ČL vanilkovej esencie
Na citrónovú štavu : 1/4 pohára práškového cukru + 1/4 pohára citrónovej šťavy
Na citrónovú polevu: 1 pohár práškového cukru + 3-5 PL mlieka - to som nerobila

Postup:
   1. Nastrúhajte kôru a vytlačte citróny. Maslo s cukrom vyšľahajte - nezabudnite, že maslo má mať izbovú teplotu.
   2. V druhej miske zmiešajte múku + kypriaci prášok + soľ.
   3.  K vyšlahanému maslu s cukrom pridajte 3 vajíčka  + citrónovú kôru.
   4. V ďalšej miske zmiešajte citrónovú šťavu + mlieko + vanilkovú esenciu.
   5.  Striedavo vmiešavajte do maslovej zmesi múku a citrónovú zmes.
   6. Nakoniec túto zmes vlejte do formy srnčieho chrbáta a pečte cca 45 minút na 200 °C.
   7. Citrónovou šťavou, polejte vlažný koláč - pripravíte si ju zmiešaním práškového cukra s citrónovou šťavou. Správne by ste mali koláč poliať aj citrónovou polevou - priprava - zmiešajte práškový cukor s mliekom.

Komentáre

  1. mnaaam, ja mam tieto chlebiky veelmi rada, dakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uff, tak ten vyzerá prudko jedlý, mňááám. Ten skúsim spraviť. Je kyslý, alebo má len takú arómu? Je dosť vláčny, lebo moja polovička by suchý koláčik ani neochutnala... ďakujem. Pekný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá mne chutil, manželovi sa zdal príliš citrónový a kyslastý. Suchý nie je, ale nie je veľmi šťavnatý. Nechutí tak domácky,ale tak trochu kaviarensky :).Treba skúsiť,asi :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka tak toto určo zajtra pečiem:-ň už sa teším:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!