Ako tak sledujem, aj moje obľúbené blogy sú v akomsi útlme. V lete sa viac žije, ako bloguje :). V mojom prípade práve s navyšujúcou teplotou vzduchu priamo úmerne odchádza energia. Ale snažím sa s týmto bojovať, pitným režimom a následujúcimi aktivitami:
Keď chcem potešiť môjho manžela, teploty sa pohybujú okolo 30°-tky a na trhu dostať domáce paradajky, tak mu uvarím Ratatouille. Myslím, že Francúzov neurazím, ale je to vlastne také slovenské vegetariánske lečo bez vajec, len do toho pridávame baklažán a cuketu.
RATATOUILLE
po našom :), pre 4 osoby
1 baklažán
1 cuketu
3 rôznofarebné papriky
3 paradajky
1 cibuľu
cesnak, množstvo podľa chuti
paradajkové pyré, červené víno,
soľ, čierne korenie, tymián,
rozmarín
Popražíme, najlepšie na olivovom oleji, nakrájanú cibuľu, do zlatista. Pridáme postupne nakrájanú cuketu, papriky, baklažán a paradajky (tie môžete najprv spariť a olúpať,ak nemáte radi paradajkové šupky, ja to pri ratatouille nerobím). Všetku zeleninu popražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky,cesnak (pretlačený,alebo nakrájaný) ja som tentokrát pridala aj zelerovú vňať. Prilejeme paradajkové pyré a podľa chuti červené víno (to nemusí byť) a pomaličky varíme do mäkka. Všetko to trvá cca 20 minút. Podávame s kuskusom, bagetkou ...
V lete intenzívnejšie myslievam na dážď, zvlášť v týchto tropických dňoch,keď skoro celé Košice, malo pár dní odstávku teplej vody.
Opatrujem a teším sa z môjho balkónového "záhonu" a rada sa inšpirujem z blogu http://66squarefeet.blogspot.com/ , na ktorom nádherne vidieť, ako sa dá aj na malej ploche, vo veľkom meste žiť S aj V prírode.
K letu patrí aj vyvetranie .........
A večer, keď sa dýcha o niečo lepšie, je nutné upiecť jahodovú bublaninu, napríklad.
Taktiež je nevyhnutné na trhu podporiť remeselníkov a kúpiť si ručne vyrábané sviečky, napríklad :).
Nezabudla som si natrhať prvé ruže z kojšovského mini záhonu.
Každoročná túra s rodinou na Lajošku, a viete, že už rastú huby?
....... a už ma to nechce pustiť ďalej, tak si to užívajme ďalej, aj bez fotiek. Pekné leto!!!
Keď chcem potešiť môjho manžela, teploty sa pohybujú okolo 30°-tky a na trhu dostať domáce paradajky, tak mu uvarím Ratatouille. Myslím, že Francúzov neurazím, ale je to vlastne také slovenské vegetariánske lečo bez vajec, len do toho pridávame baklažán a cuketu.
RATATOUILLE
po našom :), pre 4 osoby
1 baklažán
1 cuketu
3 rôznofarebné papriky
3 paradajky
1 cibuľu
cesnak, množstvo podľa chuti
paradajkové pyré, červené víno,
soľ, čierne korenie, tymián,
rozmarín
Popražíme, najlepšie na olivovom oleji, nakrájanú cibuľu, do zlatista. Pridáme postupne nakrájanú cuketu, papriky, baklažán a paradajky (tie môžete najprv spariť a olúpať,ak nemáte radi paradajkové šupky, ja to pri ratatouille nerobím). Všetku zeleninu popražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky,cesnak (pretlačený,alebo nakrájaný) ja som tentokrát pridala aj zelerovú vňať. Prilejeme paradajkové pyré a podľa chuti červené víno (to nemusí byť) a pomaličky varíme do mäkka. Všetko to trvá cca 20 minút. Podávame s kuskusom, bagetkou ...
V lete intenzívnejšie myslievam na dážď, zvlášť v týchto tropických dňoch,keď skoro celé Košice, malo pár dní odstávku teplej vody.
Opatrujem a teším sa z môjho balkónového "záhonu" a rada sa inšpirujem z blogu http://66squarefeet.blogspot.com/ , na ktorom nádherne vidieť, ako sa dá aj na malej ploche, vo veľkom meste žiť S aj V prírode.
K letu patrí aj vyvetranie .........
A večer, keď sa dýcha o niečo lepšie, je nutné upiecť jahodovú bublaninu, napríklad.
Taktiež je nevyhnutné na trhu podporiť remeselníkov a kúpiť si ručne vyrábané sviečky, napríklad :).
Nezabudla som si natrhať prvé ruže z kojšovského mini záhonu.
Každoročná túra s rodinou na Lajošku, a viete, že už rastú huby?
....... a už ma to nechce pustiť ďalej, tak si to užívajme ďalej, aj bez fotiek. Pekné leto!!!
Ahoj,děkuji za letní pozdrav.Ó jak ráda bych se prošla lesem a našla nějakou houbu.Díky za recepty na letní pochutnání.Přeji hezké dny.Ahoj libuše.
OdpovedaťOdstrániťLibuško,tento rok to vyzerá s hubami sľubne, aspoň dúfam, minulý rok bol katastrofálny. Keď si dobre spomínam, hubovú praženicu sme mali iba raz, aj to z kúpených.Pekný deň ti prajem!
OdpovedaťOdstrániť