Preskočiť na hlavný obsah

Lososovanie

   Keď sa moja sestra dozvedela, že jej synovec sa učí (na odbornej hotelovej škole ) variť - teda dochucovať jedlo pomocou VEGETY,  sťažka predýchala (to viacerí)  a  pod stromčekom nášho nádejného kuchára čakala kolekcia kurzov varenia + 1 člena rodiny.
    1.lekcia Losos a plno vína a masla. Bolo to výborné, aj bez vegety :), podľa môjho 15 ročného kuchára.
                             Najprv ho  treba chytiť, aspoň táááákehoto.
                               Potom správne nafiletovať, nezabudnúť vybrať ten právny a ostrý nôž.
A potom už len variť ......
Losos so sépiovým rizotom
a to treba miešať a miešať a nakoniec pridať maslo a maslo
a jesť s jemne pripravenou zeleninkou
piroh plnený s hráškovým pyré a losom, mne by táto príprava zabrala 1/2dňa
                                                          lososový tatarák by som zvládla rýchlejšie :)

Komentáre

  1. vegetu by som zakazala a zatvorila cloveka, ktory ju vymyslel ;DDD a to nehovorim este o kadejakych inych serepetickach v prasku ;o((( na taky kurz by som isla hocikedy! to jedlo vyzera uuuuzasne!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marianna,všetci sme sa poriadne zhrozili, že na škole, kde učia budúcich kuchárov, prevádzkovateľov reštaurácií ešte aj dnes učia spiatočnicky, keď v každom poriadnom obchode predávajú čerstvé bylinky.Alebo ich trochu pobádali aby prejavili svoju kreatívnosť a sami si ich pestovali v rámci odbornej výchovy, ach jaj. A takto to potom u nás vyzerá :(.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cerstve bylinky su naj! a zabudla som este, mlademu kucharovi drzim palce ;o)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, odkážem, myslím, že to bude potrebovať :)!

      Odstrániť
  3. Wau. Mám rada mužov, ktorí vedia variť. Natália kuchyňu obchádza veľkým oblúkom. Tvrdí, že jej partner bude vedieť variť. Takže Ivka možno budeme rodina. Pozdrav Jakuba.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka, s tými mužmi máme rovnaký vkus :). Naša Ňaňa má teraz tiež iné priority a jej priateľ si vie uvariť, tak sa mi vidí, že ich generácia je už pekne emancipovaná.Jakuba pozdravím,díky,momentálne je na lyžiarskom. Rada som ťa počula!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!