Preskočiť na hlavný obsah

Koláč nielen na nedeľu


poznáte to, aby bol rýchly, trochu zdravý a chutný. Voľba padla na tento:

                                       Mrkvový koláč

2 mrkvy (spolu 300g) jemne nastrúhať
1  1/2 pohára (225g) polohrúbej múky 
1/2 ČL mletej škorice
1/2 pohára hnedého cukru
3/4 pohára (185ml)  oleja
1/2 pohára zlatého sirupu (125ml)
3 vajcia
1 kypriaci prášok do pečenia
1 ČL vanilkového extraktu
oriešky - ja som použila lieskové, množstvo a druh podľa chuti

Poleva:  250 g tvarohu - jemného
             120 g masla
                 1 pohár práškového cukru - aj menej podľa chuti
             pravú vanilku

1. Najprv si na jemno nastrúhame mrkvu. Necháme bokom a nastavíme rúru na 180 °C.  Zmiešame sypké suroviny spolu, t.j. múku, škoricu, kypriaci prášok a orechy. 
2. V druhej miske vymixujeme hnedý cukor, olej, zlatý sirup, vajíčka a vanilkový extrakt, aby sa nám všetky suroviny pekne prepojili.   
3. Pridáme k nim sypkú zmes, nakoniec aj nastrúhanú mrkvu. Mrkvovú zmes vylejeme do tortovej formy, na dno dáme papier na pečenie a boky vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Pečieme cca 50 minút - až hodinu. Skúšame špáradlom, ak je špáradlo čisté je upečené. Tortu dáme vychladnúť a medzitým si pripravíme polevu. Tvaroh + zmäknuté maslo + cukor + vanilku vymixujeme do hladka a dáme na tortu. 



Komentáre

  1. Mrkvový jsem kdysi zkoušela, no nic moc .... tenhle vypadá lákavě, bych mohla zkusit ještě jednou:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, ja som "koštovala" viaceré, suchšie, mokrejšie, korenejšie, orechovejšie,citrusovejšie, tento recept je taký chuťový stred, myslím :).Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…