Preskočiť na hlavný obsah

Koláč nielen na nedeľu


poznáte to, aby bol rýchly, trochu zdravý a chutný. Voľba padla na tento:

                                       Mrkvový koláč

2 mrkvy (spolu 300g) jemne nastrúhať
1  1/2 pohára (225g) polohrúbej múky 
1/2 ČL mletej škorice
1/2 pohára hnedého cukru
3/4 pohára (185ml)  oleja
1/2 pohára zlatého sirupu (125ml)
3 vajcia
1 kypriaci prášok do pečenia
1 ČL vanilkového extraktu
oriešky - ja som použila lieskové, množstvo a druh podľa chuti

Poleva:  250 g tvarohu - jemného
             120 g masla
                 1 pohár práškového cukru - aj menej podľa chuti
             pravú vanilku

1. Najprv si na jemno nastrúhame mrkvu. Necháme bokom a nastavíme rúru na 180 °C.  Zmiešame sypké suroviny spolu, t.j. múku, škoricu, kypriaci prášok a orechy. 
2. V druhej miske vymixujeme hnedý cukor, olej, zlatý sirup, vajíčka a vanilkový extrakt, aby sa nám všetky suroviny pekne prepojili.   
3. Pridáme k nim sypkú zmes, nakoniec aj nastrúhanú mrkvu. Mrkvovú zmes vylejeme do tortovej formy, na dno dáme papier na pečenie a boky vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Pečieme cca 50 minút - až hodinu. Skúšame špáradlom, ak je špáradlo čisté je upečené. Tortu dáme vychladnúť a medzitým si pripravíme polevu. Tvaroh + zmäknuté maslo + cukor + vanilku vymixujeme do hladka a dáme na tortu. 



Komentáre

  1. Mrkvový jsem kdysi zkoušela, no nic moc .... tenhle vypadá lákavě, bych mohla zkusit ještě jednou:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, ja som "koštovala" viaceré, suchšie, mokrejšie, korenejšie, orechovejšie,citrusovejšie, tento recept je taký chuťový stred, myslím :).Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…

Slivkovo-tvarohový koláč

Keď sa začína piecť so slivkami, blíži sa škola aj jeseň. Aspoň ja to tak mám. Pominuli nám horúčavy, ale prázdniny ešte nie, v chladničke som mala  prebytok tvarohu a sliviek,  tak som upiekla jednoduchý koláč na plech, inšpirovaná receptami z internetu.


                                  Slivkovo-tvarohový koláč
                                                                                                  na väčší plech

Na cesto:
2 hrnčeky polohrúbej múky (t.j. jeden hrnček = 250 ml)
1 hrnček kryštálového cukru - ja som dala hnedý
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 vajcia
1 prášok na pečenie

Plnka:
500 g tvarohu
2  vajcia
1 hrnček kryštálohého cukru
1 ks vanilkového cukru
1 ks vanilkového pudingu (zlatý klas)
slivky

1. Vajcia, cukor, mlieko a olej  spolu vymiešame mixérom. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame do hladka.
2. Pripravíme si plnku tak, že zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, puding a vajcia.
3. Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu prip…

Z nočného

stolíka. Krásna kuchárska kniha, s krásnymi fotografiami ešte krásnejšej Mimi, matke ôsmych detí a majiteľke 15 psov, ako to všetko zvláda, je pre mňa záhadou.  Asi to bude tým francúzskym vidiekom .....


Viac na blogu MIMI THORISSON.