Preskočiť na hlavný obsah

Slovensko,Slovakia,Slowakei,Slovaquie,Eslovaquia, Slovacchia...














..... a sme doma. Síce sme mali iné plány - ale náš chátrajúci vozový park - rozhodol, že to bude na Slovensku. A bolo fajn. Za týždeň toho bolo dosť.

A čo bolo :

- ak máte radi parky, stromy, kvety - odporúčam tie piešťanské parky - sú krásne a nádherne udržiavané, momentálne aj s modernými sochami.

- ak si chcete pestovať hrdosť k slovenskému národu, nemusíte nutne spievať hymnu pred začiatkom práce, alebo vyučovania, ale sa vyberte na folklórne slávnosti napr. do Liptovskej Tepličky. Tam domorodci vyzdobia svoje domy, ploty - výšivkami, doma tkanými kobercami a núkajú vás doma uvarenými špecialitami ako krúpy s kapustou a udeným, makovníkmi, lejú do vás domáci bylinkový čaj a do toho spievajú a tancujú. Ľudovky v rádiu nemusím, ale v pôvodnom prostredí je to veľmi fajn.

- ak trpíte nizkym tlakom, určite si na dovolenku nezabudnite zobrať 18. ročného potomka, váš tlak bude určite v optimálnej polohe.

- ak chcete zažiť jazzový koncert, len tak cez týždeň a nečakať na jazzové dni, vyberte sa do jazzového baru Doda Šošoku, tak taký bar sa mi páči, otlčené tonetky, nábytok čo už niečo pamätá, vôňa cigár ...

- večera, a keď večera tak s dobrými ľuďmi napr. s Gitkou a Peťom z Piešťan.

- dobrá káva a ešte lepší koláčik. Sacher je len jeden, tak aspoň raz v živote treba zalabužničiť, kde ho vedia urobiť najlepšie.

- postavila som sa do mora - poľa plného slnečníc - moc fajn :)

- konečne som bola pri stavbe Hundertwassera vo Viedni, bol to asi veľmi, ale veľmi veselý chlapík, škoda, že takých chlapíkov nemáme aj u nás.

- vedeli ste, že Milan Rastislav Štefánik vystúpil na Mont Blanc 6 krát, a že jeho krstným otcom bol J.M.Hurban. To všetko nám povedala milá pani v jeho rodnom dome v Košariskách /deti sedeli v aute, ale aj tak sa nevyhli výcucu z prehliadky/ :}.

Tak bolo fajn, ešte trochu mohlo, ale čo už. Pekný pracovný týždeň!

Komentáre

  1. Tak vitaj doma, dievča! Pekne si to celé nafotila, určite bolo fajn... Tá nástenka Zahučali hory je skvelá, ja mám po babičke Nebreš Lili, keď idze moj mily - a prekvapivo je na nej vyšitý pes :))) Idem ešte raz pokukať tie krásne fotečky, si frajer.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka,díky, deti sa nám smejú, že fotí celá rodina.Ten folklór vie byť ale zábavný, Lili a dokonca pes :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.