Preskočiť na hlavný obsah

Chlieb


Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na  www.nytimes.com už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.

                                                                  CHLIEB bez miesenia

3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml)
1/4 ČL sušeného droždia
1 a 1/4 ČL soli
1 a 1/4 pohára vody
liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou

1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 12-18 hodín.
2. Potom si na dosku nasypeme trochu múky, vylejeme na ňu cesto, párkrát cesto preložíme cez seba a necháme ho oddychovať 15 minút. Potom ju vyformujeme do gule a dáme odpočívať na ďalšie dve hodiny prikryté utierkou.
3. Pol hodinu pred koncom odpočinku si rozohrejeme rúru na 230 °C s liatinovým hrncom+ pokrievkou dnu. Rýchlym chvatom cesto šupneme do rozpáleného liatinového hrnca, priklopíme pokrievkou a dáme do rúry . Pečieme cca 30 minút. Po odkrytí pečieme cca 15-30 minút do zlato hnedej kôrky.




Komentáre

  1. Ivanka, nepoznala som ho ani ja... ale vyzera tak chutne ze ho urcite vyskusam, dakujem za receptik, pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dělám ho už z dvojité dávky, ale stejně je hned pryč:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzka, rado sa stalo, vyskúšaj, myslím, že nie je čo pokaziť.
    Ajka, pre tvoju veľkú rodinu je to skoro nutnosť piecť z dvojitej dávky, po tomto našom sa len tak zaprášilo :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Přidávám nastrouhaný syrový brambor asi 140g + - dávám hrnek grahamu nemusí být a dělám těsto řídší z kila mouky ( aby se dalo vilít ne jak vodu, hustá kaše) stačí ručně promýcht a těsto nepřekládám jen ho naliji hned po nočním kvašením do rozpáleného litinového hrnce a rychle do trouby Chléb je vláčný delší dobu, nedrobí se díky bramborům.Délka pečení závisí na velikosti chleba já peči 2 kg zakrytý 30 minut na 220 stupňů a odkrytý 30 minut na 180 stupňů.Je dobré při prvním pečení zkoušet špejlí jestli nelepí.Vůbec není náročný na přípravu sůl dávám na 2 kg 33 gr.Tento postup je jednoduhší. Důležité, hrnec musí být rozpálený aby se těsto nepřilepilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ooo až teraz som si všimla Váš príspevok a radu ako ho vylepšiť. Ďakujem, budem na to myslieť, keď ho budem pre zmenu opäť piecť. Teraz asi ako väčšina : ) kváskujem. Mám v pláne urobiť chlebík aj s bramborami. Pekný víken!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.