Preskočiť na hlavný obsah

Na cestu

do batôžka. Aby nám nehladoval a rovno z kila múky, aby sa podelil aj so svojími spolužiakmi.

Recept mám od susedy Ivetky (ďakujem), ktorému predchádzal degustačný tanierik s práve upečenou vzorkou. Pre veľký úspech v rodine upečený aj u nás. Ak máte rešpekt pred kysnutým, tento vám myslím vyjde. Krásne sa s ním pracuje.


Kysnuté na cestu
................

1kg hladkej múky
1 ks droždia 42g
2 PL kryšt.cukru
6,5-7 dcl mlieka
1,5 dcl oleja
2 ČL soli

V troche zohriatého mlieka a 2 PL cukru rozdrobíme droždie. Necháme vykysnúť. Do misy vysypeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások, olej a zbytok zohriatého mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste min.na 1 hod. vykysnúť. 
Medzitým si pripravíme plnku podľa chuti a stavu zásob v chladničke. Ak sa rozhodnete plniť ako ja v tvare hniezd, odporúčam vám cesto rozdeliť na 4 diely. Dosku trochu môžeme naolejovať, aj valček a vyvaľkáme do požadovaného tvaru, plníme, zrolujeme a vykrajujeme. Dávame na jemne naolejovaný plech. Necháme ešte trochu na plechu podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca 30 minút na 180 °C.
PLNKA: cca 400 g tvrdého syra, kečup - pre deti, dospelí ocenia menej sladkú omáčku z paradajkového pretlaku s bylinkami, sušené paradajky, bylinky, jarnú cibuľku ....



                                                         
                                                                          Pekný víkend!

Komentáre

  1. Tak tohle bych si na výlet přibalila víc než ráda:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, je to taká istota, asi sa to nedá veľmi pokaziť.Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, už viem komu zavolám, keď pôjdem na služobku. Vyzerajú úžasne, hneď by som ochutnala.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.