Preskočiť na hlavný obsah

Pome e FRAPPE


tak tak nejako sa voláme s mužom na ľadovú kávu FRAPPE. (Píšem ako počujem :). Rozpálené londýnske ulice som prežila aj vďaka nej. Rýchle reťazce- predajne kávy - ber a utekaj, sa s jej prípravou veľmi  nenatrápili a do kávy vám vhodili pár kociek ľadu.
My sa pokúsime o trochu sofistikovanejší grécky spôsob, taký, pri ktorom spomalíme, nikam neutekáme a grécky oddychujeme.

                                                               FRAPPE
                                                    pre 1 osobu
                             
                                             2 ČL instantnej kávy
                                             1 ČL cukru -inak kávu nesladím, tu sa mi žiada                                                              5 kociek ľadu + 1 ČL ľadovej vody   
                                             ak máte radi v káve mlieko, smotanu - pridať podľa chuti                                                ľadová voda - na finálne dokončenie 


Do šejkra ( ak ho nemáme, dá sa nahradiť uzavretým pohárom, dokonca vraj aj pohárom na zaváranie) dáme 2 ČL instantnej kávy, podľa chuti cukru, ja som dala 1 ČL, 5 kociek ľadu + 1 ČL vody.Pohár uzavrieme a pretrepávame min. 30 sekúnd, pokiaľ sa nám nevytvorí pena. Potom túto vyšejkrovanú penu prelejeme do vysokého pohára. Prilejeme podľa potreby ľadovú vodu. Ak máme radi v káve mlieko alebo smotanu, pridáme podľa chuti. 

                                             namiesto šejkra dobre poslúži pohár s viečkom

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.