Preskočiť na hlavný obsah

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol - oficiálny trailer



    Ako sa tak pozorujem, obľubujem všetko švédske, teda okrem notoricky nepopulárneho platenia daní :

- švédsky nábytok - sedačka z IKEi nám slúži už 18.rok,
- švédske rozprávky - Astrid Lindgrenová napísala moju najobľúbenejšiu rozprávkovú bytosť Pippy a pre moje deti Emila z Lonnebergu,
- švédske počasie - hlavne letá, do 20°C,
- švédske ostrovy - Visby - miesto, kde by som prijala žiť,
- švédske jedlo - ľúbim lososový gravlax, jahody so šľahačkou, kottbullar .....
- švédsku módu - H&M, alebo Gudrun Sjoden, kde modelky sú normálne ženy, aj ženy, ktoré majú viac ako 50 rokov, hrdo nosia sivé vlasy a nejaké kilo naviac,
- švédske filmy - niektoré Bergmanove scény z filmu Fanny a Alexander si pamätá aj môj fimami nepobozkaný muž a Scény z manželského života si mám chuť pozrieť opäť, pozrieť optikou prežitých dvadsiatich rokov ....
.....  tak predpokladám, že sa mi bude páčiť aj tento film. Netuším -tuším z akého dôvodu som nečítala ešte knihu, podľa ktorej bol nakrútený film. Ale predpokladám, že to bude predanými 6 mil.výtlačkami a na mňa to stále nejak pôsobí odstrašujúco.

            Takže  HEJ PA BIO
PS: vivat prekladač

Komentáre

  1. Od jisté doby se vyhýbám současným knihám, zvlášť těm čteným, ale tuhle jsem si koupila s sebou na dovolenou a královsky jsem se pobavila :-) Jsem zvědava na film. Díky za upozornění, vůbec by mmě nenapdlo, že existuje :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka, ja som sa práve dnes tak zľahka obzerala v knihkupectve za knihou, počula som, že je výborná, tak teraz už len čo urobím prvé - kniha alebo film :). Mám to ja len dilemu.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.