Preskočiť na hlavný obsah

Ako

ste si všimli nachádzam sa v letnom (uhorkovom) režime. Akosi leto na mňa takto pôsobí, pritom ja letné podvečery tak milujem.
   Ale nenechajte sa znechutiť, leto si treba užívať, napríklad aj upečením  výbornej  domácej  foccace, trebárz k zeleninovému šalátu, mňam.
                                                               


                                         Domáca focaccia
                                          inšpirácia z tejto stránky



500 g hladkej múky -chlebovej napr.T650
1balíček sušeného droždia
1ČL soli
1 ČL cukru
350-400 ml vlažnej vody
3 PL olivového oleja+na pokvapkanie
tymián, olivy, hrubozrnná soľ

1. Odlejeme si trochu (cca 1 dcl) z vlažnej vody a vysypeme do nej sušené droždie. Necháme ho 5 minút pôsobiť.
2. Zmiešame múku + soľ vo veľkej mise. Prilejeme kvások, zbytok vlažnej vody, cukor a olivový olej. Vymiesime hladké cesto, ja som si pomohla robotom, ale kto má chuť tak najlepšie ručne. Vypracujeme pružné, nelepivé cesto, t.j. podľa skúsenosti pridajte múku, alebo naopak vlažnú vodu, všetko závisí od múky.
3. Takto pekne pripravené cesto dáme do misy (najlepšie na teplé miesto) a necháme prikryté kysnúť 1 1/2 hodiny. Cesto by sa malo zdvojnásobiť.
4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dva diely. Na pomúčenej doske ho jemne vyvaľkáme, preložíme na pripravený plech, do ktorého sme dali papier na pečenie. Takto surovú focacciu si ozdobíme s tým čo máme radi. Ja som do nej pozapichovala olivy, tymián a určite nezabudnite na posypanie  hruboznrou soľou, podľa manžela to bolo na nej výborné. Nakoniec focacciu pofrkáme trochou olivového oleja. Necháme  ešte približne 30 minút kysnúť na plechu.
5. Pečieme na 200 ° C približne 30 minút. 

                              

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.