V poslednej dobe sme ich koštovali u svokry, na helingonkárskej slávnosti v Kojšove aj farmárskych trhoch a naši sa ich nevedeli dojesť, povedala som si, že je načase naučiť sa ich pripravovať. Však ide o takmer základné jedlo našich predkov. Pamätám sa na moju babku, keď ich pripravovala na piecke poriadne veľké. Na tú vôňu sa nedá zabudnúť.
GRUĽOVNÍKY
na osem gruľovníkov, ale určite ich zjete viac
350 g v šupke uvarených zemiakov
200 g hladkej múky
štipka soli
Uvarené zemiaky očistíme, pomelieme pomocou mlynčeka, alebo ešte lepšie nastrúhame na jemno. Pridáme štipku soli a pridávame múku. Skúsené gazdinky už nič nevážia, ale pridávajú múku, koľko si zemiaky pýtajú. Vypracujeme hladké cesto, odoberieme si kúsok a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku akú obľubujeme. Niekto ma rád hrubšie, niekto tenšie. Palacinkovú panvicu si rozpálime, na prvý gruľovník som dala kvapku oleja a panvicu pretrela obrúskom, na tie ostatné som už len pretrela panvicu papierovým obrúskom od múky.
Mňam, Ivi, my je děláme na klasických kamnech, mažeme povidlím a sypeme mákem a cukrem, myslím,že je udělám o víkendu.
OdpovedaťOdstrániťkrásný den, moc ráda sem chodím nakukovat. Majka
Majka,teším sa nakukovaniu :), teším sa, že nabudúce si gruľovníky dáme s makom, ďakujem za inšpiráciu. Ako je možné, že to môjho muža ešte nenapadlo, on si dáva mak na všetko!
OdpovedaťOdstrániť