Preskočiť na hlavný obsah

Gruľovníky


moja rodina miluje. Ide o také východniarske lokše. Keďže ich obľubujeme na sladko,  potierame ich roztopeným maslom a pocukrujeme kryštálovým cukrom.V jednoduchosti je ich sila aj krása.
       V poslednej dobe sme ich koštovali u svokry, na helingonkárskej slávnosti v Kojšove aj farmárskych trhoch a naši sa ich nevedeli dojesť, povedala som si, že je načase naučiť sa ich pripravovať. Však ide o takmer základné jedlo našich predkov. Pamätám sa na moju babku, keď ich pripravovala na piecke poriadne veľké. Na tú vôňu sa nedá zabudnúť.

                                      GRUĽOVNÍKY
                                                na osem gruľovníkov, ale určite ich zjete viac

350 g v šupke uvarených zemiakov
200 g hladkej múky
štipka soli

Uvarené zemiaky očistíme, pomelieme pomocou mlynčeka, alebo ešte lepšie nastrúhame na jemno. Pridáme štipku soli a pridávame múku. Skúsené gazdinky už nič nevážia, ale pridávajú múku, koľko si zemiaky pýtajú. Vypracujeme hladké cesto, odoberieme si kúsok a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku akú obľubujeme. Niekto ma rád hrubšie, niekto tenšie. Palacinkovú panvicu si rozpálime, na prvý gruľovník som dala kvapku oleja a panvicu pretrela obrúskom, na tie ostatné som už len pretrela panvicu papierovým obrúskom od múky. 


         







Komentáre

  1. Mňam, Ivi, my je děláme na klasických kamnech, mažeme povidlím a sypeme mákem a cukrem, myslím,že je udělám o víkendu.
    krásný den, moc ráda sem chodím nakukovat. Majka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Majka,teším sa nakukovaniu :), teším sa, že nabudúce si gruľovníky dáme s makom, ďakujem za inšpiráciu. Ako je možné, že to môjho muža ešte nenapadlo, on si dáva mak na všetko!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.