Vianočná, Silvestrovská a tak trochu aj narodeninová. To je tak, keď sa stretnú tieto tri záležitosti v priebehu jedného týždňa.
Túto konkrétne, som piekla ešte ako sladkú bodku, za pracovnou vianočnou kapustnicou pre moje kolegyne. Je bezlepková a nie veľmi sladká. Chcela som ju vyššiu, keďže mám tortovú formu s priemerom 26 cm, tak som ju piekla z 12 vajec, na dvakrát po 6, tak aby sa mi korpus prepiekol. Recept som našla na internete s makovou plnkou, ten už asi poznáte, ale ja som si ho upravila a naplnila tvarohom, šľahačkou a mascarpone.
Maková torta
.......................................
základný recept je na formu s priemerom 16 cm, t.j. ak máte väčšiu formu, suroviny zdvojnásobte
Na cesto:
6 vajec
100 g hnedého cukru /alebo aký preferujete/
1 štipka soli
300 g namletého maku
Na krém:
500 g tučného jemného tvarohu
250 ml 33% šľahačkovej smotany
1 mascarpone
80 g práškového cukru - alebo podľa chuti
1 PL celého maku
kôra z citróna podľa chuti
1 stužovač šľahačky-keďže ja som ho nemala, použila som práškovú želatínu v sáčku-podľa návodu na obale.
1. Na dno tortovej formy dáme papier na pečenie, boky vymažeme maslom a vysypeme múkou. Keďže som chcela zachovať bezlepkovosť použila som pohankovú múku. Bielka oddelíme od žĺtkov, bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Odložíme bokom. Potom vyšľaháme žĺtky + cukor do penista. Pridáme namletý mak. Nakoniec zapracujeme vyšlahané bielky. Vylejeme do formy. Pečieme cca 25 minút na 180°C. Každá rúra je iná, tak si treba pomôcť špáradlom, ak je suché, cesto je upečené. V mojom prípade som tento postup opakovala ešte raz. Keďže mám väčšiu formu a chcela som vyšší korpus.
2. Po vyhladnutí cesta si ho rozrežeme na polovicu. Pripravíme si krém: Vyšľaháme si šľahačku, zapracujeme stužovač. Odložíme bokom. Tvaroh + mascarpone + cukor + kôru vymiešame, pridáme mak a zapracujeme vyšľahanú šľahačku. Keďže ja som nemala stužovač šľahačky použila som želatínu, pripravenú podľa návodu a opatrene trochu vychladnutú som ju zapracovala do tejto hmoty. Na každý jeden plát som použila tri veľké polievkové lyžice krému. Rovnomerne rozotrela. Nakoniec aj boky a ozdobila.
Prajem takého Silvestra, po akom túžite!
Komentáre
Zverejnenie komentára