Preskočiť na hlavný obsah

Tieto tvarohové


 knedličky som pripravila na sobotný podvečer. Z trhu som nakúpila jahody a marhule a inšpirovala som sa  receptom  Dity P.  Obvykle robievam  viac tvarohové a neplnené, ale už dlhšie som sa chystala na tieto.  S cestom sa výborne pracovalo, teda recept výborný, ako to už pri Ditiných receptoch býva.  Ak máte chuť, tu je recept:

Tvarohové knedličky 

250 g tvarohu
240 g polohrubej múky
1 vajce
2-3 PL oleja
štipka soli
1/2 ČL  kypriaceho prášku /nemusí byť/
20-25 čerstvých jahôd /alebo o niečo menej marhúľ/
na posýpku: 150 g tvarohu - u nás máme radi- namletý mak, cukor.

1. Tvaroh + múku + vajce + olej + soľ + kypriaci prášok - zmiešame do hladkej hmoty.
2. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Lepšie sa s ním takto pracuje. Vyvaľkáme  cca na  2 mm. Pomocou radielka nakrájame štvorce, položíme jahodu /ak chceme plniť marhuľou a chceme mať pekný guľatý tvar, plníme marhuľou aj kôstkou, ja som to ale nerobila, len som to čítala/  a vytvarujeme guľky - knedličky. 
3. Dáme si zovrieť vodu. Ak začne voda vrieť, nezabudneme ju trochu osoliť,  opatrne pripravené knedličky dáme variť do vody. Zamiešame aby sa nám nezlepili. Po vyplávaní na vrch ich ešte varíme približne 5 minút. Ja si pre istotu stále jednu otvorím a ochutnám, či už sú.
4. Podávame roztopeným maslom, tvarohom, alebo ako v našom prípade namletým makom. 










Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.