na obyčajný letný deň. Keď vrcholí sezóna čučoriedok, keď cez deň je tak horúco, že Vás ani nenapadne zapínať rúru. ALE, stačí malá podvečerná búrka a všetko je inak. Vzduch v kuchyni je síce aj tak skoro nedychateľný, ale vzduch zvonku všetko správne, tak letne premieša a ja vyberám misky, múku,čučoriedky..... a pečiem.
Kysnutý čučoriedkovo-makový koláč
na jeden veľký plech
Cesto:
300 g polohrubej múky /ide to aj z hladkej/
20 g čerstvého droždia
150 ml mlieka
50 ml oleja
1 vajce
2 PL kryštálového cukru
štipka soli
Plnka:
200 g mletého maku
2 poháre čučoriedok
cukor -množstvo podľa chuti
2 PL masla
mlieko - cca 1dcl
slivkový lekvár - cca 5PL
čučoriedky
Posýpka:
6 PL polohrúbej múky
6 PL cukru
2 PL masla
štipka mletej škorice
1. Najprv si urobím kvások. Do mierne zohriateho mlieka pridáme cukor a prstami rozdrvené droždie. Necháme nakysnúť.
2. Keďže ja používam väčšinou mixér, suroviny - teda múku, vajce, mlieko, olej, soľ a nakoniec nakysnutý kvások, dám do misy a vymiesim cesto, ktoré sa nelepí. Ak predsa, pridám trocha múky. Ide to aj ručne. Cesto zakryjeme utierkou a necháme cca 1/2 hodiny podkysnúť. Medzitým si zapneme rúru na 180 °C a pripravíme si plnku.
3. Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme namletý mak, cukor, mlieko alebo smotanu - trochu povaríme /cca 5 minút/, prípadne podľa chuti dosladíme. Nakoniec pridáme slivkový lekvár.
4. Skontrolujeme ako nám kysne cesto. Jemne ho premiešame a necháme ešte na cca 1/2 hodiny prikryté podkysnúť.
5. Medzitým sa pustíme do prípravy posýpky. Múku + cukor + maslo /studené/ + škoricu premiešame vidličkou, alebo pekne rukou.
6. Veľký plech si jemne pomažeme olejom, vyvaľkáme nakysnuté cesto, na vrch dáme pripravenú plnku, nezabudneme na umyté čučoriedky a nakoniec dáme posýpku. Takto pripravené cesto necháme ešte najmenej 10 minút podkysnúť.
7. Pečieme približne 35-40 minút na 180°C. Koláč je hotový, keď okraje máme pekne zlatohnedé, čas si sledujeme, predsa len, každá rúra je iná.
Komentáre
Zverejnenie komentára