Preskočiť na hlavný obsah

Klasika



na  obyčajný letný deň. Keď vrcholí sezóna čučoriedok, keď  cez deň je tak horúco, že Vás ani nenapadne zapínať rúru. ALE, stačí malá  podvečerná búrka a všetko je inak. Vzduch v kuchyni je síce aj tak skoro nedychateľný, ale vzduch zvonku všetko správne, tak letne premieša a ja vyberám misky, múku,čučoriedky..... a pečiem.



Kysnutý čučoriedkovo-makový koláč
na jeden veľký plech


Cesto:
300 g polohrubej múky /ide to aj z hladkej/
20 g čerstvého droždia
150 ml mlieka
50 ml oleja 
1 vajce
2 PL kryštálového cukru
štipka soli

Plnka: 
200 g mletého maku
2 poháre čučoriedok
cukor -množstvo podľa chuti
2 PL masla
mlieko - cca 1dcl
slivkový lekvár - cca 5PL 
čučoriedky

Posýpka:
6 PL polohrúbej múky
6 PL cukru
2 PL masla
štipka mletej škorice

1. Najprv si urobím kvások. Do mierne zohriateho mlieka pridáme cukor a prstami rozdrvené droždie. Necháme nakysnúť.
2. Keďže ja používam väčšinou mixér, suroviny - teda múku, vajce, mlieko, olej, soľ a nakoniec nakysnutý kvások, dám do misy a vymiesim cesto, ktoré sa nelepí. Ak predsa, pridám trocha  múky. Ide to aj ručne. Cesto zakryjeme utierkou a necháme cca 1/2 hodiny podkysnúť. Medzitým si zapneme rúru na 180 °C a pripravíme si plnku.
3. Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme namletý mak, cukor, mlieko alebo smotanu - trochu povaríme /cca 5 minút/, prípadne podľa chuti dosladíme. Nakoniec pridáme slivkový lekvár. 
4. Skontrolujeme ako nám kysne cesto. Jemne ho premiešame a necháme ešte na cca 1/2 hodiny prikryté podkysnúť.
5. Medzitým sa pustíme do prípravy posýpky. Múku + cukor + maslo /studené/ + škoricu premiešame vidličkou, alebo pekne rukou. 
6. Veľký plech si jemne pomažeme olejom, vyvaľkáme nakysnuté cesto, na vrch dáme pripravenú plnku, nezabudneme na umyté čučoriedky a nakoniec dáme posýpku. Takto pripravené cesto necháme ešte najmenej 10 minút podkysnúť. 
7. Pečieme približne 35-40 minút na 180°C.  Koláč je hotový, keď okraje máme pekne zlatohnedé, čas si sledujeme, predsa len, každá rúra je iná. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.