ozaj fajné. Tieto som piekla cez víkend, keď slniečko už tak kostrbato svietilo, podvečer sme zakúrili do krbu, uvarili čaj a trochu zabudli na všade útočiacu koronu.
KAPUSTNÍKY
Na cesto potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1 vajce /do cesta ide len žĺtok, bielok použijeme na potretie/
50 g masla
250 ml mlieka
100 g cukru
40 g čerstvého droždia /ja som nemala, nahradila som ho jedným sáčkom sušeného/
štipka soli
Na plnku potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty
150 g hnedého cukru /odporúčam aj menej, bolo to dosť sladké/
podľa chuti - štipku soli, mletej škorice, mleté čierne korenie
50 ml oleja
1. Pripravíme si kvások ako máme vo zvyku. Keďže ja som použila sušené droždie pridala som ho do múky, potom som dala žĺtok, hneď na to mierne ohriate mlieko, rozpustené maslo izbovej teploty, cukor, soľ. Vypracujeme cesto, tak aby sa nám nelepilo. Necháme vykysnúť približne 1 hodinu.
Ako nám cesto kysne pripravíme si karamelizovanú kapustu. Do hrnca dáme cukor a rozpustíme ho na karamel. Keď nám začne hnednúť pridáme olej. Potom pridáme na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu, osolíme a popražíme. Pridáme škoricu, čierne korenie. Pražíme a miešame. Necháme vychladnúť.
4. Jednotlivé časti si rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske.
5. Plníme karamelizovanou kapustou.
6. Pekne uzavrieme do tvaru buchtičky.
7. Dlaňou pritlačíme do tvaru placky.
8. Vidličkou popicháme a potrieme bielkom. Uložíme na plech a pečieme na 180 °C cca 25 minút do zlatista.
Za recept ďakujem fantastickej Emílii z Bonvivani!
Vyzerajú úžasne. Mňam
OdpovedaťOdstrániťChýba mi vaše blogovanie. Každý deň pozerám, či nepribudol nový príspevok. Mám veľmi rada váš blog 😘💛 len také malé povzbudenie
Milá Lucia, ďakujem veľmi za vaše milé slová. Som tu tak málo, že som už aj skoro zabudla ako sa prihlásiť. Tak nejak nestíham, asi ako skoro všetci navôkol, aj teraz som ešte v práci. Dúfam, že sa to časom zlepší a ja si naďalej budem robiť malé radosti. Pekný deň Vám prajem.Ivana
OdpovedaťOdstrániť