Preskočiť na hlavný obsah

Kapustníky

 


         ozaj fajné. Tieto som piekla cez víkend, keď  slniečko už tak  kostrbato svietilo, podvečer sme zakúrili do krbu, uvarili čaj a trochu zabudli na všade útočiacu koronu. 


                                                                      KAPUSTNÍKY

Na cesto potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 vajce /do cesta ide len žĺtok, bielok použijeme na potretie/

50 g masla

250 ml mlieka

100 g cukru

40 g čerstvého droždia /ja som nemala, nahradila som ho jedným sáčkom sušeného/

štipka soli

Na plnku potrebujeme:

500 g hlávkovej kapusty

150 g hnedého cukru /odporúčam aj menej, bolo to dosť sladké/

podľa chuti - štipku soli, mletej škorice, mleté čierne korenie

50 ml oleja    

1. Pripravíme si kvások ako máme vo zvyku. Keďže ja som použila sušené droždie pridala som ho do múky, potom som dala žĺtok, hneď na to mierne ohriate mlieko, rozpustené maslo izbovej teploty, cukor, soľ. Vypracujeme cesto, tak aby sa nám nelepilo. Necháme vykysnúť približne 1 hodinu.  

Ako nám cesto kysne pripravíme si karamelizovanú kapustu. Do hrnca dáme cukor a rozpustíme ho na karamel. Keď nám začne hnednúť pridáme olej. Potom pridáme na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu, osolíme a popražíme. Pridáme škoricu, čierne korenie. Pražíme a miešame. Necháme vychladnúť.                  


2. Cesto nám pekne vykyslo. Všetko závisí aj aké teplo máme v kuchyni.
3. Cesto si rozdelíme na 16 dielov. 
4. Jednotlivé časti si  rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske.
5. Plníme karamelizovanou kapustou.
6. Pekne uzavrieme do tvaru buchtičky. 
7. Dlaňou pritlačíme do tvaru placky. 
8. Vidličkou popicháme a potrieme bielkom. Uložíme na plech a pečieme na 180 °C cca 25 minút do zlatista.




Za recept ďakujem fantastickej Emílii z Bonvivani! 

Komentáre

  1. Vyzerajú úžasne. Mňam
    Chýba mi vaše blogovanie. Každý deň pozerám, či nepribudol nový príspevok. Mám veľmi rada váš blog 😘💛 len také malé povzbudenie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Lucia, ďakujem veľmi za vaše milé slová. Som tu tak málo, že som už aj skoro zabudla ako sa prihlásiť. Tak nejak nestíham, asi ako skoro všetci navôkol, aj teraz som ešte v práci. Dúfam, že sa to časom zlepší a ja si naďalej budem robiť malé radosti. Pekný deň Vám prajem.Ivana

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.