Preskočiť na hlavný obsah

Škoricovo čučoriedkový koláč s posýpkou



U nás doma to máme radi v nedeľu tak tradične. K nedeľnej káve musí byť poriadny kus koláča. A tým naša tradičnosť v nedeľu je v koncoch. 
Nedodržiavame presný čas vstávania, čas obeda a poväčšinou ani tú tradičnú polievku k hlavnému jedlu nepodávame. 
Ale ako píšem, koláč musí byť. Na tú poslednú som upiekla tento:

      
                                                     
                                      Škoricový koláč s posýpkou a čučoriedkami
                    čučoriedky môžete vynechať, ale zásoby v mrazničke sú ešte stále obrovské
                                             na plech o rozmeroch 30 x 18 cm 


Na  cesto:
1/2 pohára masla
3/4 pohára trstinového cukru
1/2 pohára kryštálového cukru - na budúce vynechám, myslím, že to pôjde aj bez neho
2 vajcia
1 pohár cmaru
2 poháre hladkej múky /ja som kombinovala s polohrúbou, hladká došla/
1 ČL sódy bikarbóny
1/4 ČL kypriaceho prášku
3/4 ČL škorice
štipka soli

Na škoricovú plnku:
1/4 pohára trstinového cukru
1/4 pohára kryštálového cukru - tiež nabudúce vynechám
2 ČL škorice
1 PL masla

Na posýpku:
1/2 pohára trstinového cukru
1/2 pohára múky
1/4 pohára studeného masla 
škoricu podľa chuti

Ak sa rozhodnete pre čučoriedky  : tak 2 poháre čučoriedok

Postup:
1. Do mixéra si dáme vajcia s cukrom, štipkou soli a vymiešame do penista. Na striedačku pridávame všetky ingrediencie. Na kocky nakrájané maslo, múku, cmar, škoricu a nakoniec zamiešame sódu a kypriaci prášok. 
2. Pripravíme si škoricovú plnku. Pomôžeme si mixérom - všetky suroviny zmiešame.
    A rovnako zmiešaním trstinového cukru, múky, na kocky nakrájaného masla a škorice si urobíme posýpku.
3. Na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie, vylejeme 1. polovicu cesta. Na ňu rozotrieme škoricovú plnku. Nemusí byť rovnomerne, ale pokúsime sa ju dať na celú plochu. Potom pridáme v mojom prípade mrazené čučoriedky. Tie prikryjeme 2. polovicou cesta. A úplne navrch nasypeme posýpku.
4. Pečieme na 180 °C 40 - 50 minút do zlatista. Určite urobte test prepečenia pomocou špáradla, každá rúra je iná. 









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.