Preskočiť na hlavný obsah

Maková babka

 ešte spred dvoch týždňoch. Na víkend ako stvorená. Recept som jedným okom sledovala v Českej televízii,  pripravoval ju populárny cukrár Maršálek, pridaním maku premenil  židovský kysnutý koláč známym pod názvom Babka -  na česko - a ja neskromne pridávam,  že aj slovenský kysnutý koláč. 


                                           Maková kysnutá babka

Na cesto:
300 g hladkej múky
180 g mlieka
50 g cukru
50 g masla
50 g namletého maku
15 g sušeného droždia
4 g soli

Lekvárová plnka:
300 g hustého slivkového lekváru
40 g namletého maku
30 g strúhaného perníka
hrsť hrozienok
cca 1 dcl rumu
podľa chuti pridáme namletú škoricu, klinček

Postup:
1. Cesto si pripravíme tak, že si navážime všetky ingrediencie a spracujeme do hladkého nelepivého cesta. Mlieko používame vlažné, do 37 °C.  
     Cestu doprajeme čas, /ja si pomáham mixérom/ pokiaľ sa nám cesto nelepí. Necháme ho vykysnúť zakryté utierkou cca 1 hodinu. 
2. Pokiaľ nám cesto kysne, pripravíme si plnku. Hrozienka necháme na začiatku pečenia macerovať v rume. V miske zmiešame slivkový lekvár s makom, korením, strúhaným perníkom a nakoniec pridáme presitkované, už rumom navoňané hrozienka. 
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec 30 x 30 cm a potrieme slivkovou náplňou. Náplň musí byť dostatočne hustá, aby nám pri ďalšom spracovávaní nevytekala. Takto pripravený plát zmotáme do rolády, ktorú pozdĺžne /teda po dlhšej strane/ prerežeme na dva rovnaké pramene. Tie potom zmotáme do špirály a vložíme do olejom vymazanej chlebíkovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie.
Cesto zľahka potrieme olejom. Necháme ho ešte pri izbovej teplote nakysnúť. Pokiaľ cesto nie je až po horný okraj formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160°C, asi 35 - 40 minút. Prepečenosť vyskúšame špáradlom. 
  Na Babku sa ešte pripravovala citrónová poleva, mne už prišla celkom zbytočná, ale kto má chuť originál recept aj s polevou nájde TU ! aj s videom. 

PS: Ako názorne vidíte, mne sa veľmi ukážkovo nepodarilo stočiť cesto do špirály. Na chuti sa to našťastie neodrazilo. 
PS: Čo mi príde ako fajn vychytávka od p.Maršálka, vymazať si chlebíkovú formu a dať ešte aj papier na pečenie, uľahčí to potom bezproblémové vyberanie Babky z formy.
PS: A čo mi príde úplne najlepšie vychytávka. Neviem či sa zle pozerám, ale v slovenských obchodoch sa nedá bežne kúpiť perník na strúhanie. Tak mi dobre padol nápad, že on si časť vianočných perníkov namelie a použije kde potrebuje. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.