ešte spred dvoch týždňoch. Na víkend ako stvorená. Recept som jedným okom sledovala v Českej televízii, pripravoval ju populárny cukrár Maršálek, pridaním maku premenil židovský kysnutý koláč známym pod názvom Babka - na česko - a ja neskromne pridávam, že aj slovenský kysnutý koláč.
Na cesto:
300 g hladkej múky
180 g mlieka
50 g cukru
50 g masla
50 g namletého maku
15 g sušeného droždia
4 g soli
Lekvárová plnka:
300 g hustého slivkového lekváru
40 g namletého maku
30 g strúhaného perníka
hrsť hrozienok
cca 1 dcl rumu
podľa chuti pridáme namletú škoricu, klinček
Postup:
1. Cesto si pripravíme tak, že si navážime všetky ingrediencie a spracujeme do hladkého nelepivého cesta. Mlieko používame vlažné, do 37 °C.
Cestu doprajeme čas, /ja si pomáham mixérom/ pokiaľ sa nám cesto nelepí. Necháme ho vykysnúť zakryté utierkou cca 1 hodinu.
2. Pokiaľ nám cesto kysne, pripravíme si plnku. Hrozienka necháme na začiatku pečenia macerovať v rume. V miske zmiešame slivkový lekvár s makom, korením, strúhaným perníkom a nakoniec pridáme presitkované, už rumom navoňané hrozienka.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec 30 x 30 cm a potrieme slivkovou náplňou. Náplň musí byť dostatočne hustá, aby nám pri ďalšom spracovávaní nevytekala. Takto pripravený plát zmotáme do rolády, ktorú pozdĺžne /teda po dlhšej strane/ prerežeme na dva rovnaké pramene. Tie potom zmotáme do špirály a vložíme do olejom vymazanej chlebíkovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie.
Cesto zľahka potrieme olejom. Necháme ho ešte pri izbovej teplote nakysnúť. Pokiaľ cesto nie je až po horný okraj formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160°C, asi 35 - 40 minút. Prepečenosť vyskúšame špáradlom.
Na Babku sa ešte pripravovala citrónová poleva, mne už prišla celkom zbytočná, ale kto má chuť originál recept aj s polevou nájde TU ! aj s videom.
PS: Ako názorne vidíte, mne sa veľmi ukážkovo nepodarilo stočiť cesto do špirály. Na chuti sa to našťastie neodrazilo.
PS: Čo mi príde ako fajn vychytávka od p.Maršálka, vymazať si chlebíkovú formu a dať ešte aj papier na pečenie, uľahčí to potom bezproblémové vyberanie Babky z formy.
PS: A čo mi príde úplne najlepšie vychytávka. Neviem či sa zle pozerám, ale v slovenských obchodoch sa nedá bežne kúpiť perník na strúhanie. Tak mi dobre padol nápad, že on si časť vianočných perníkov namelie a použije kde potrebuje.
Komentáre
Zverejnenie komentára