Preskočiť na hlavný obsah

Ich bin Švadlenka :}


Ako sa to mohlo stať? Je to celkom zábavné prečo práve patchwork a nie také rybárčenie, alebo háčkovanie, nebodaj nejaký šport /dúfam, že aj na to raz dôjde/- však aj na tieto hobby som v svojom živote mala nejaký impulz, ale ten prefrčal pomimo ...

Začalo to všetko v roku 1995,keď som bola pár mesiacov v USA so svojou 3,5 ročnou dcérkou. Ako som tam nažívala, nevyhla som sa návštevám - či už my sme niekoho navštívili - a tam na každej posteli "dajaký" patchworkový prehoz, alebo prišiel niekto k nám a skoro každé dieťatko so sebou ťahalo blanket - po našom prikývku a to väčšinou patchworkovú. Boli to väčšinou kupované v supermaketoch /aj ja som si jednu dotiahla/, ale niektoré boli ušité mamami, babkami,kamarátkami... tak ako sa patrí. Julianna, naša americká rodina, my potom vysvetlila, že každá správna americká žena do výbavy dostala ručne ušitý quilt, dieťa, ktoré opúšťalo svoj domov a išlo bývať na internát dostalo svoj quilt a každé dieťa dostalo aspoň jeden quilt pri svojom narodení ... potom som tam videla film Ako sa robí americký quilt a bolo to. Stala sa zo mňa patchworkoholička.

A potom som stretla Ľudku, našu vedúcu, ktorá nás - všetky postihnuté rovnakou diagnózou - lieči a lieči v Patchwork klube. A my - hlavne ja, zhromažďujem, nakupujem a neustále dopĺňam látky, ktoré nutne a bezpodmienečne potrebujem na môj 25 plánovaný patchworkový projekt.

Napadlo ma, čo by na to povedal psychológ, prečo si človek vyberie práve šitie prikrývok a či to nebodaj nejako s niečim nesúvisí :}. Látky sú mäkkučké, deky poskytujú bezpečie, teplo, domov a možno, že všetky ktoré máme túto vášeň chceme v svojich domovoch navodiť pokoj a pohodu.
Alebo ... všetko je inak. Možno sme len také novodobé priadky, ktoré si chcú v kolektíve žien a jedného muža pokecať, vyliať dušu, ponadávať, pouvažovať, potešiť - a potom odísť domov vyresetovaná a ešte k tomu, ak ruky pracujú s polkou deky na posteľ :}.

Komentáre

  1. Ľudka moja, ty mi ale lichotíííš, ale popravde, k tej FRAU mám ďaleko, zvlášť pri tejto deke.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, tak to som prekvapená, lebo myslela som si, že to je taký časopis normálny (obyčajný). A toto vyzerá normálne na úrovni. No kde Ty cudzojazyčné dievča skončíš? To vyzerá ako návod na ušitie.
    Veď to je ako učebnica pre krajčírky. Ešte bude z Teba maturitná téma na SOU. Tak nech Ti to dobre šije.Si šikovná.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pokiaľ zo mňa nebude saláma, pre mňa - za mňa :}:}:}.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.