Preskočiť na hlavný obsah

Stredajší rituál a štvrtková buchta

Niektoré rituály sú také príjemné. Niečo na tom bude, však aj malé deti ich milujú, vraj sa potom cítia bezpečnejšie a pokojnejšie. U nás to je pravidelné stredajšie varenie môjho manžela. Vtedy prichádzam domov okolo 8 večer z patchworkového klubu. Varí VŽDY cestoviny, ktoré pripravuje  čo chladnička dá a za tie roky fantasticky. Žiadne polotovary, ale pekne pomaličky doma urobené omáčky. Tie, ktoré poznáte môjho manžela trochu "dôvernejšie", sa iste čudujete ako ja. Pred takými desiatimi rokmi by som tomu sama neverila. Hrnce a môj manžel, to akosi nejde dokopy, aj keď nie je typ machovitý (mačovitý), obvykle sa tváril, že je tu na VYŠŠIE ciele.
Za túto kladnú premenu môjho manžela, ale nestojí láska k manželke, deťom- to by sa prejavil skôr :), ale jeho dobrý kamarát (za tie roky aj môj), ktorý prežíval ťažké osobné obdobie a v čase mojej patchworkovej neprítomnosti ho každotýždenne pohostil a vypočul. Takže záverom, jedného dňa príde to, čo má prísť :).

PS: Nepýtajte sa ma kto umýva riad, sporák (prepáč, ale však som musel dvihnúť ten telefón) a včera "vynímočne" aj kachličky :), no nič nie je zadarmo.


A medzi čistením sporáka a kachliček, prečo nevyužiť pobyt v kuchyni a nepripraviť expresný Jogurtový koláč  na štvrtkové raňajky.

Suroviny: 2 biele jogurty, 3 tégliky /z jogurtu/ polohrúbej múky, 1 téglik práškového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, ovocie podľa chuti

Postup: Vajíčka vymixujeme s cukrom, pridáme na striedačku múku + jogurt. Nakoniec dáme prášok do pečiva. Formu vymažeme, osypeme hrubou múkou a vylejeme pripravené cesto. Navrch dáme ovocie, ja som dala mrazené čučoriedky. Povrch posypeme strúhankou. Pečieme cca 30 minút na 200 °C. Ja som použila menšiu formu, tak koláč bol vyšší a piekla som ho dlhšie, ale v tortovej forme to bude cca tých 30 minút.




Komentáre

  1. Mne osobne sa taká pánska jazda páči. Iva, náušnice, žlté tulipány a stredajšie večere ja ti normálne toho tvojho manžela závidím. Chcela by som byť Peťovým priateľom. Najmä kvôli tým skvelo vyzerajúcim cestovinám. V súčasnej dobe často počúvam o rozvodoch, o tom ako to v manželstve neklape, ale vidím, že aj 20 ročné manželstvo môže byť harmonické. Ivka, prajem Vám ešte veľa, veľa spoločných a najmä šťastných chvíľ a prosím už nepíš o Peťov kuchárskom umení, lebo to budem chcieť po Mirovi. Jogurtový koláč vyzerá výborne. Vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, stačí prejsť najbližšiu stredu pár metrov aj v papučiach na druhé poschodie a večeru máš istú (dieťa zober so sebou).Och, nechcem tu demonštrovať naše manželstvo,sama viež,že v manželsve sú aj menej veselé dni, ale rokmi,skúsenosťami,zážitkami...som sa naučila určité veci brať viac s humorom a oceniť snahu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Iva, ďakujem za pozvanie ale to by už nebola pánska jazda. Myslím si, že aj muži potrebujú ventilovať svoje problémy bez nás žien. Mne sa na tom však veľmi páči, že si všetko zorganizujú samy. ( ja musím občerstvenie nachystať sama aj to upratať). O tej poslednej vete by som ti vedela tiež niečo porozprávať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka,po 20 hod.sú ženy vítané,fakt.Tak keď budeš mať chuť v stredu určite príď,ja sa pripojím tiež neskôr-veľa práce.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivanči, ja by som sa čudovala, keby Peťo použil polotovar. A ten sporák, kedy je 100% vyčistený?
    No vyzerá to fakt dobre.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.