Preskočiť na hlavný obsah

Večera pre priateľov, nie za 30 minút

Predjedlo: feta vymiešaná s citrónovou šťavou a cesnakom- inšpirácia z http://sweetpaul.typepad.com/my_weblog/2011/06/re-1.html + keďže moja feta bolá akási tuhá, pridala som creme fraiche, trochu čerstvo namletého čierneho korenia, nakoniec poliate olivovým olejom.

Ako to len tá Nigella robí, krásna je, bohatá a ešte taká rýchla. Dokáže uvariť pre priateľov večeru za 30 minút!!! Mne sa to teda sotva niekedy podarí, však len čistenie zemiakov pre 11 ľudí mi trvá toľko :).

Karotkový koláč pre oslávenca, chutil nielen vegetariánom- odporúčam


 Karotkový koláč 
Apetit 4/2008 


14 mladých karotiek - ja som použila 8 a tie som rozpolila
80 g anglickej slaniny - tie som vynechala
50 g masla
1 cibuľu- nakrájanú na prúžky
1 balenie lístkového cesta
20 g syra feta
150 ml smotany na šľahanie
2 vajcia, soľ, čierny peper
100 g ementálu

Karotky očistite a vhoďte na 5 minút do vriacej osolenej vody - tak do polomäkka. Zlejte a nechajte odkvapkať. Slaninu opečte asi minútu na masle- pre úplnosťpíšem, ale ako som už písala, ja som to vynechala, pridajte cibuľu. Listkové cesto vyvaľkajte na plát silný 3 mmm a vyložte ním koláčovú formu o priemere 28 cm. Na cesto potom rozložte cibuľovú zmes a všetko posypte rozdrobenou fetou. Smotanu rozšľahjte s vajíčkami, osoľte, opeprite a vlejte na koláč. Navrch ozdobne rozložte karotky a posypte nahrubo nastrúhaným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 200°C cca 35 - 40 minút. 


Pečená ricotta s olivami a tymiánom , Apetit 5/2011-to číslo je mimoriadne vydarené,myslím
Recept je následovný:

750 g riccoty - nechať odkvapkať na cedníku cez plátno,  - mne toho veľa nevykvapkalo, malo by sa získať správne 450 g hmoty
1 vajce
1 ČL čerstvých tymiánových lístkov, nasekaných
čerstvo namletý peper
100 g nasekaných čiernych olív - vypeckovaných+ na ozdobu
cca 2 PL olivového oleja na pokropenie + čerstvý tymián na podávanie

Zahrejte rúru na 200 °C. Formu o rozmeroch cca 5,5 x16 cm a výške 6,5 cm /ako srnčí chrbát, ale hranatý/ vymažte tukom a plech vyložte papierom na pečenie.
V miske zmiešajte vykvapkanú riccotu, vajce, tymiánové lístky, opeprite a vmiešajte olivy. Zmes dajte do formy a uhlaďte povrch. Pečte 20-25 minút, aby riccota ztuhla. Vyklopte z formy na pripravený plech a podľa chuti pokropte olejom. Pečte ešte 10-15 minút do zlatista. Potom riccotu nechajte 5 minút odstáť, posypte tymiánom, podávajte s olivami, ja som pridala šunku. 




Vyskúšala som podľa Apetitu 5/2011 Pikantné pečené kurča a klasiku Boeuf bourguignon podľa Julie Child, prílohy opečené zemiaky s rozmarínom a kuskus.

Táto torta je výborná. Tvarohovo ovocná a na letnú oslavu ako stvorená. Recept som našla u šikovnej Ajky, týmto jej veľmi ďakujem, recept nájdete tu:
http://polnekvety.blogspot.com/2011/06/narodeninovy-den.html

Komentáre

  1. ...jedlo bolo výborné, pripravila si ho perfektne, takže ak boli dobrí aj hostia, oslava nemala chybu :-) zaujala ma tá pečená ricotta, určite bola vynikajúca...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úúúúúžasné posedenie s priateľmi si pripravila Ivanka:) perfektné dobrotky si pokombinovala. A Nigella? No aj ja niekedy oči otváram ako to ona stíha a ešte aj ten perfektný make up:)a podobne:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wau, chcela by som byt tvojim hostom :) same dobroty!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ben, "vypichol"si práve moju slabinu. Všetko mi chutilo,ale práve táto pečená riccota asi nejmenej.Nebola zlá (inak by som ju ani nedávala na blog), hostia a manžel sa tvárili,že im chutila, ale mne ako som už písala, nepodarilo sa mi z nej dostať tekutinu ako sa píše aj v recepte zo 750g na 450g hmoty - takže sa mi videlo, že je taká nemastná-neslaná :), aj preto som ju potom "vylepšovala" prošutom a na bagetke sa to akosi stratilo. Ale myslím,že to vyskúšam ešte raz z 1/2 dávky.
    Ajka, tvoja torta bola bez chybičky.
    Miška, díky!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak toto do je do TA3 - Bez komentára

    už len kúpiť tieto suroviny dá fušku a nie ešte spracovať

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aky super blog som objavila!!! Budem sledovat, este to tu musim poriadne nastudovat ;o)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.