Preskočiť na hlavný obsah

Prvý sneh a rozjímanie nad poslednou šálkou čaju


        Tak konečne nám v meste napadlo trochu snehu.
                V našej rodine to potešilo na počudovanie hlavne mňa. Aj keď manžel miluje lyžovanie, v tejto chvíli prevážila pracovná zodpovednosť - kedže je zodpovedný za údržbu chodníkov - tak jeho nenandšenie je aj celkom pochopiteľné :).
               A kdeže sú tie časy, keď moje chlapčiatko utekalo s pekáčikom poškmýkať sa na milimetrovom prašane a rado by tam aj nocovalo?
                Tak sme si aspoň všetci spoločne uvarili posledné zbytky čaju, kúpené na krásnom ostrove Gotland, v jeho hlavnom meste Visby, v milej (nielen) čajovni, ako milú letnú spomienku na krátke, ale voňavé leto vo Švédsku.

V tomto mestečku vzniklo moje nadšenie pre  "pestovanie", no skôr nadšenie ruží. Tam som s radosťou skonštatovala, keď sa im darí tam - chlad a vietor, tak sa im snáď bude dariť aj na našej chalupe.
    Keďže akosi nestíham a náš rodinný archív je kdesi zahrabaný, vygooglila som foto Visby na intertnete.  

                                Pekný začiatok pracovného týždňa!




 

Komentáre

  1. Dievčatá,škoda,že je to tak ďaleko - more,teplo,ale nie trópy,pokoj, vôňa ruží...skoro ako na chalupe,len to more chýba :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivana nádherne obrázky a veru taký čajik by som si teraz dala u nás fujači jak v januári :)))...ináč k tým ružiam aj ja som si myslela že u nás na chalupe neprežijú no mám pocit že studený odchov im prospieva:)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.