Preskočiť na hlavný obsah

Ratatouille a iné radosti leta

      Ako tak sledujem, aj moje obľúbené blogy sú v akomsi útlme. V lete sa viac žije, ako bloguje :). V mojom prípade práve s navyšujúcou teplotou vzduchu priamo úmerne odchádza energia. Ale snažím sa s týmto bojovať, pitným režimom a následujúcimi aktivitami:
 Keď chcem potešiť môjho manžela, teploty sa pohybujú okolo 30°-tky a na trhu dostať domáce paradajky, tak mu uvarím Ratatouille. Myslím, že Francúzov neurazím, ale je to vlastne také slovenské vegetariánske lečo bez vajec, len do toho pridávame baklažán a cuketu.

                                                              RATATOUILLE
               po našom :), pre 4 osoby
  
                            1 baklažán
                            1 cuketu
                            3 rôznofarebné papriky
                            3 paradajky
                            1 cibuľu                              
                              cesnak, množstvo podľa chuti
                              paradajkové pyré, červené víno,
                              soľ, čierne korenie, tymián,
                              rozmarín


Popražíme, najlepšie na olivovom oleji, nakrájanú cibuľu, do zlatista. Pridáme postupne nakrájanú cuketu, papriky, baklažán a paradajky (tie môžete najprv spariť a olúpať,ak nemáte radi paradajkové šupky, ja to pri ratatouille nerobím). Všetku zeleninu popražíme. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky,cesnak (pretlačený,alebo nakrájaný) ja som tentokrát pridala aj zelerovú vňať. Prilejeme paradajkové pyré a podľa chuti červené víno (to nemusí byť) a pomaličky varíme do mäkka. Všetko to trvá cca 20 minút. Podávame s kuskusom, bagetkou ...




                      
 V lete intenzívnejšie myslievam na dážď, zvlášť v týchto tropických dňoch,keď skoro celé Košice, malo pár dní odstávku teplej vody.



Opatrujem a teším sa z môjho balkónového "záhonu" a rada sa inšpirujem z blogu http://66squarefeet.blogspot.com/ , na ktorom nádherne vidieť, ako sa dá aj na malej ploche, vo veľkom meste žiť S aj V prírode.
K letu patrí aj vyvetranie .........
    A večer, keď sa dýcha o niečo lepšie, je nutné upiecť jahodovú bublaninu, napríklad.
Taktiež je nevyhnutné na trhu podporiť remeselníkov a kúpiť si ručne vyrábané sviečky, napríklad :).




Nezabudla som si natrhať prvé ruže z kojšovského mini záhonu.
Každoročná túra s rodinou na Lajošku, a viete, že už rastú huby?


....... a už ma to nechce pustiť ďalej, tak si to užívajme ďalej, aj bez fotiek. Pekné leto!!!



Komentáre

  1. Ahoj,děkuji za letní pozdrav.Ó jak ráda bych se prošla lesem a našla nějakou houbu.Díky za recepty na letní pochutnání.Přeji hezké dny.Ahoj libuše.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Libuško,tento rok to vyzerá s hubami sľubne, aspoň dúfam, minulý rok bol katastrofálny. Keď si dobre spomínam, hubovú praženicu sme mali iba raz, aj to z kúpených.Pekný deň ti prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.