Preskočiť na hlavný obsah

Gazpacho


"Tak, toto by som mohol jesť celé leto" povedal môj manžel, keď večeral túto polievku. Ja viem, je to trochu atypický :) muž, teda len v tom, že preferuje zeleninu pred  mäsom :).  Na horúce letné podvečery je táto polievka ako stvorená. Je rýchla, ľahká a studená.

Gazpacho                                                     

pre 1 osobu

1 paradajka
1/2  uhorky- dužinu vydlabeme
1/2  papriky - najlepšie červenej, ja som použila žltú,    preto polievka nemala až takú výraznú červnenú farbu,
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL balzamikového octu
1 PL olivového oleja
soľ, čierne korenie, toastový chlieb, syr

Do mixéra dáme nakrájanú paradajku, uhorku --- pozor - vydlabeme dužinu (tú nedávame do polievky), papriku, cesnak - dochutíme soľou, čiernym korením, pridáme olej a balzamikový ocot.
Všetko vymixujeme a môžeme dať schladiť do chladničky. Ale keď máte zeleninu z chladničky nie je to potrebné. Podávame s hriankou a nastrúhaným syrom.

                                                                       
Inšpirácia z :

Komentáre

  1. to musí byť výborná polievka, recept sa mi páči :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pěkný recept, tuhle polévku mám ráda hlavně když je venku vedro:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Yvett, výborná rýchlovka.
    Jani, tak ako píšeš, na horúce dni stvorená.
    Pekný týždeň dievčatá!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.