Dosť často si spomínam na dovolenkové raňajkové orgie v podobe lososového hodovania. Keď som v piatok v predajni zbadala chladeného lososa, tušiac, že portugalské repete-raňajky sú v horizonte niekoľkých rokov v nedohľadne, potešila ma aspoň perspektíva blížiacich sa víkendových raňajok.
GRAVLAX
recept z Marianne Venkov & styl
- recept je na 1 kg filet čerstvého lososa - ja som použila 400 g kúsok,
všetky mierky som prerátala,
- 2 hrste soli
- 2 hrste kryštálového cukru- ja som použila hnedý
- zväzok kôpru
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL medu- nabudúce dám menej, tak najprv skúste menej a podľa chuti pridajte,
- 6 PL olivového oleja
1. Lososa zbavte kože a pinzetou vytiahnite prípadné kostičky. Umyte ho a dôkladne vysušte. Vložte ho do pekáčika - nádobky a z obidvoch strán ho obalte v zmesi soli, cukru a nasekaného kôpru. Rybu zakryte potravinárskou fóliou, zaťažte čímkoľvek - ja som použila menší kastrólik naplnený vodou. Dajte do chladničky. Losos začne vypúšťať tekutinu, tu postupne odlievajte - ja som to nerobila a nič sa nestalo.
2. Po 24 hodinách filet umyjte, obalte nasekaným kôprom a ostrým, naozaj ostrým ( čo nemám ) nakrájajte na čo najtenšie plátky. Tie potom ukladajte na tanier - napr. aj do tvaru špirály, keď sa podarí a zalejte dressingom, ktorý si pripravíme ušľahaním horčice, medu -radšej menej a olivového oleja.
GRAVLAX
recept z Marianne Venkov & styl
- recept je na 1 kg filet čerstvého lososa - ja som použila 400 g kúsok,
všetky mierky som prerátala,
- 2 hrste soli
- 2 hrste kryštálového cukru- ja som použila hnedý
- zväzok kôpru
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL medu- nabudúce dám menej, tak najprv skúste menej a podľa chuti pridajte,
- 6 PL olivového oleja
1. Lososa zbavte kože a pinzetou vytiahnite prípadné kostičky. Umyte ho a dôkladne vysušte. Vložte ho do pekáčika - nádobky a z obidvoch strán ho obalte v zmesi soli, cukru a nasekaného kôpru. Rybu zakryte potravinárskou fóliou, zaťažte čímkoľvek - ja som použila menší kastrólik naplnený vodou. Dajte do chladničky. Losos začne vypúšťať tekutinu, tu postupne odlievajte - ja som to nerobila a nič sa nestalo.
2. Po 24 hodinách filet umyjte, obalte nasekaným kôprom a ostrým, naozaj ostrým ( čo nemám ) nakrájajte na čo najtenšie plátky. Tie potom ukladajte na tanier - napr. aj do tvaru špirály, keď sa podarí a zalejte dressingom, ktorý si pripravíme ušľahaním horčice, medu -radšej menej a olivového oleja.
Hmm, vypadá to dobře....
OdpovedaťOdstrániťAjka
Ajka,hmm bolo :).
OdpovedaťOdstrániťPokukovala som po tomto receptíku v spomínanom časopise, ale ešte som sa k nemu nedostala. Momentálne sa snažím spracovať veci z mrazáku, bo sa blíži čas na domácu hydinu.
OdpovedaťOdstrániťSom však rada, že je recept vyskúšaný a odobrený :o)
Shira, dobre robíš s tým mrazákom. Ja som v tom taká neporiadna :). S tou domácou hydinou ti závidím, ja nemám žiaden zdroj.
OdpovedaťOdstrániť