Preskočiť na hlavný obsah

Zaklopem

Uf. Je tu opäť začiatok školského roka. A ja po prvý krát  nevstávam s mantrou všetkých dys- mám  : "Dúfam, že mu to tam tento rok naskočí", že to tam nejak všetko preklikne a že učenie nebude len mučenie, že si konečne môj syn s diagnózou dysortografia začne zapisovať učivo, úlohy, prestane vyrušovať seba aj spolužiakov a tým vytáčať učiteľov do vývrtky, že v diktáte bude mať menej červeného  ...
 Že to pominie (teda nie úplne), ma presviedčala odborná literatúra a  špeciálna pedagogička môjho druhorodeného tvrdením, že vlastní kedysi rovnako správajúceho  sa syna, ktorý to už má všetko zdárne za sebou a ktorý momentálne  úspešne študuje VŠ.  Trvalo to 9 a 1/2 roka. "Naskočenie" neprebehlo vyspaním sa do jedného ružového školského rána, bol to taký vývoj.  Prvé povzbudenie sa konalo vítaním ma triednou učiteľkou na predposlednom rodičovskom združení   s úsmevom a víťazným gestom, hodným vysokohorského športovca, po zdolaní osemtisícovky. Jej slová zneli ako rajská hudba a zneli takto: " Pani, pani P.......á, Jakub sa nám začal učiť!", myslím, že v diaľke som naozaj počula  fanfáry.  Nie, že by si začal zapisovať každú úlohu, červené more tiež úplne nezmizlo, ale vyrušuje už len pekné spolužiačky a  čo je najdôležitejšie,  začal sa učiť tak nejak pre seba.
  (počujete to  3 x zaklopanie)
 
ilustrácia: Katarína Ilkovičová
                 Milé mamky, myslím na vás, nevzdávajte sa , buďte trpezlivé - na ostatné deti v rodine, nepotrebujúce niekoľkohodinové doúčanie,  na životného partnera a tiež v neposlednom rade na  seba a raz to bude určite dobré, pekný štart do nového školského roka !
       

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.