Preskočiť na hlavný obsah

Keď

je vonku takto


predpokladáte , že v lesoch musí byť plno húb

mne sa zadarilo až takto :), ešteže to istia predávajúci cestou z chalupy a naša chuť na našu nedelňajšiu  hubovú praženicu bola  reálnejšia

Už ste počuli, že o hubovej praženici s bryndzou? Ak milujete huby a neodradí vás trochu nevábne vyzerajúca konzistencia hotovej praženice, určite neoľutujete. Vyskúšajte túto typickú kojšovskú  špecialitu.


Hubová praženica s bryndzou
................................................

huby,
vajíčka,
bryndza,soľ, olej

pomer húb, vajíčiek a bryndze neuvádzam, lebo sa to ani nedá, ALE zásada je tá, že húb musí byť veľa, veľa a vajíčko - vajíčka len tak ako doplnok, aby bolo cítiť huby a nie vajíčka. Preto je to taká špecialita dosť vzácna, lebo tu ide o huby a tých nikdy nie je dosť :).
1. Huby si pekne očistíme a zľahka umyjeme. Dlho ich nenamáčame, aby nenasali zbytočne veľa vody.
2. Nahrubo ich nastrúhame na strúhadle.
3. Do hrnca nalejeme olej, po jeho rozpálení nasypeme nastrúhané huby a začneme trpezlivo miešať. Na miernom ohni to vykonávame dlho - predlho, trvá to približne 45 minút až hodinu.
4. Pri miešaní sa zúčastňuje celá rodina, keďže táto hubová hmota sa rada pripaľuje, mieša sa často ... a dlho. Ak máte pocit, že sa to pripaľuje príliš rýchlo, môžete pridať trochu vody a určite znížte plameň. Pozor na to, aby nedošlo k ich vysušeniu, to potom praženica chutí, ale už to nie je ono.
5. Po trpezlivom miešaní nám vznikne tákáto hmota, vyzerá ako vyzerá, ale vonia nádherne.
6. Pripravíme si vajíčka a bryndzu. Ako som spomínala, vajíčiek radše menej, aby bolo cítiť huby. Keďže ja som mala obrovské množstvo húb tak som použila až 4 vajíčka. Bryndzu dajte podľa chuti, pridávajte postupne, zamiešajte a ochutnajte.
7. Takže do upraženej hubovej hmoty pridáme najprv bryndzu, a postupne pridávame vajíčka, miešame rýchlo, aby sa nám to pekne spojilo do jednoliatej hmoty. Nakoniec pridáme soľ, podľa chuti a podľa toho koľko sme dali bryndze.
8. Nakoniec všetko ešte chvíľu povaríme.

9. A je hotovo. Dobrú chuť!

Komentáre

  1. fiha....kombinaciu huby s bryndzou ...to som este nepocula...musi to byt zaujimava kombinacia :), pekne dni, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Joj, to je úlovek:-) A recept neznám:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzka, tá kombinácia je veru zaujimavá, tu sa kedysi chovalo veľa oviec, takže bryndza musela byť skoro všade :), aj tebe pekné dni.
    Ajka, aj tá jedna huba poteší :), dúfam, že cez víkend sa polepším.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.