Preskočiť na hlavný obsah

Cukor, .......


čokoláda. Asi tušíte, čo už len za tie bodky môžeme vymeniť, v tomto ročnom období.  Káva to nie je, takže  správne je to tekvica. Ide o  tekvicový koláč predávaný v sieti Starbucks, ktorého recept je plný internet. Ak máte záujem o  pôvodný recept, pečte ho vo forme biskupského chlebíka, vynechajte orechy, použite hladkú múku a nepolievajte čokoládou :) Ak máte záujem o ten môj, smelo do toho:


                                                           Tekvicový koláč

                1 1/2 pohára ražnej celozrnej múky
                  2 ČL tekvicového korenia - alebo 1/2 ČL škorice,
1/4 ČL klinčeka, 1/4 ČL muškátového orieška - všetky namleté
                      1/2 ČL soli
                      2 ČL prášku do pečiva
                      1 pohár hnedého cukru
                      1/2 pohára bieleho jogurtu
                      3 vaječné bielka 
                      1 pohár tekvicového pyré
                      orechy - nemusia byť a čokoláda na poliatie
.................................................................

1. Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Je to jednoduché, rozpolíme si tekvicu, vydlabeme jadro a položíme ju dužinou na papier na pečenie. Pečieme na 200 °C cca 30 minút. Tekvica je upečená, ak do nej pichneme vidličkou a je pekne mäkká. Pyré necháme vychladnúť.
2. Zmiešame cukor + jogurt + vaječné bielka. Pridáme vychladnuté tekvicové pyré a všetko zmiešame.
3. V miske si pripravíme sypkú zmes - t.j. múku + korenie + soľ + prášok do pečenia - všetko to spolu zmiešame a vsypeme do dyňovo vajíčkovej hmoty, ak chceme pridáme orechy. Miešame dovtedy pokiaľ sa nám všetky suroviny pekne nespoja. 
4. Vylejeme do pripavenej formy, pečieme cca 60 minút na 200 °C. Môžeme poliať čokoládou.

                    




A potom malé popreháňanie seba, oviec, kôz a zber šípok na zimu. 

                                                                    Pekný pondelok !

Komentáre

  1. Ajka, bol aj dobrý, našťastie zostal mi len jeden kúsok :). Pekný povolebný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.