Preskočiť na hlavný obsah

Makové mlieko

je teraz dosť populárne a ani sa nečudujem. Okrem iného je bohatým zdrojom vápnika a tak bolo na čase aby som sa pustila do jeho prípravy.
Pre babku lebo kosti už nie sú dvadsaťročné, pre dcéru lebo kravské nemôže a pre mňa, lebo menopauza  je tu čo nevidieť a pre vás ostatných pre vašu dušu, lebo ako isto viete mak má aj upokojujúce účinky.
                                         
Receptov na internete je viacero, ja som použila tento:

                                                         Makové mlieko
                                              (z tejto dávky nám vyjde 800 ml makového mlieka)

                                                           100 g mletého maku
                                                                1 l filtrovanej vody- ak nemáte filter, môžete vodu                                                                              prevariť a vychladnúť
                                                                1 PL medu - nemusí byť

Mletý mak zalejeme vodou a necháme pár hodín stáť. Najlepšie cez noc. Sem-tam premiešame. Potom túto makovú zmes rozmixujeme, ja som použila ponorný mixér. Precedíme cez sitko (čo najhustejšie), alebo cez plátno, gazu. Nakoniec môžeme pridať lyžicu medu, ale nemusíme. Skladujeme v chladničke. 



Viac info aj tu:
http://www.2012rok.sk/wp/alternativne-zdroje-energie/7899-najvyznamnejsi-zdroj-vapnika

Komentáre

  1. Mila Ivo,
    tenhle recept urcite vyzkousim! Delam si doma mleko mandlove, kokosove a take z ruznych orechu ale makove, to mne tedy nenapadlo! Snad po nem neusnu, rika se prece, ze nase babicky delaly vyvar z makovic aby deti dobre spali ;) Mej se moc hezky a diky, Monika.......

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, ja som sa s tým stretla cca pred mesiacom a odvtedy na to "narážam" všade :).
    Monika, ja to mám opačne, nevyskúšala som mandľové, kokosové, ovsené... začala som makovým a naozaj som po ňom spala ako dudok :), ale cez deň v pohode. Je pravda, že som ho nevypila na litre, ale tak 1-2dcl do kávy. Aj tebe pekné dni prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.