Preskočiť na hlavný obsah

Pred búrkou


Včera po príchode z práce, bol vzduch nedychateľný, sparný a únavný. Moje prvé kroky smerovali do kuchyne s vidinou namiešania si ľadového čaju. Voľba padla na tento extra zdravý :

                  Ľadový čaj
            s kurkumou a zázvorom
           .......................
                       pre 1 - 2 osoby

1 čajovú lyžičku práškovej kurkumy
1 čajovú lyžičku práškového zázvoru
2 hrnčeky vody (1 hrnček = 250 ml)
štipka mletého čierneho korenia-nezľaknite sa a určite ho použite,pomáha telu lepšie vstrebať kurkumu
med - podľa chuti
ľad

Do hrnca nasypeme 1 ČL kurkumy + 1 ČL zázvoru + štipku čierneho korenia. Zalejeme dvoma hrnčekmi vody. Privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme ešte zopár minút (2-3 minúty). Prikryjeme a necháme lúhovať aspoň hodinu. Najlepšie celú noc. Po vyluhovaní prelejeme čaj cez sitko, alebo cez gázu, do pohárov. Dochutíme medom a pridáme ľad. Môžeme ozdobiť plátkom citróna.

PS:  Keďže uprednosťňujem varenie zo surových, čerstvých surovín, nabudúce určite vyskúšam pripraviť tento čaj aspoň z čerstvého zázvoru, predpokladám, že čerstvú kurkumu u nás nezoženiem a tak budem musieť použiť tú sušenú. 
     Kto používa kurkumu, vie, že toto korenie nechutí každému. Má výraznú chuť, krásnu farbu, ale je skoro nevyhnutnosť pri tomto nápoji použiť med, aby sa tieto výrazné koreniny prepojili.
V zime som pripravovala celozrnnú ryžu ochutenú kurkumou, mala som čo robiť, aby som ju zjedla. Pri tomto nápoji, mi ale vôbec neprekážala. Taktiež nezabúdajme, že kurkuma je korenina známa pre svoje protinádorové vlastnosti, pomáha pri príznakoch depresie, pomáha pri opuchoch a zápaloch. 
Čaj sa dá piť aj horúci, v zime poriadne zahreje a lieči.
  
                          Tak na zdravie!

    Viac o kurkume aj TU  
    Originál recept nájdete TU, ďakujem!

Komentáre

  1. Hmmm ... ještě jsem nezkoušela ... za pokus by to asi stálo:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, momentalne pri ranajsich styroch stupnoch by bodla horuca verzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Amelie, suhlasim, na internete najdeme vsetko :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.