Preskočiť na hlavný obsah

Radosti

dovolenkové. Myslela som si, že sme si vyčerpali najchladnejší deň leta  počas dovolenkového 10°C rána. Včerajšie 4°C, už nedovolenkové, ho tromflo :).
   Plán našej dovolenkovej cesty - keď si pýtal môj muž papier na pečenie, ešte som netušila na čo poslúži :).
                                                    Huby sme nestretli žiadne, ale výhľady stáli za to.
 V Terchovej sme nevynechali Jánošíka, nákup  CD Muchovcov a degustáciu halušiek a pirohov.
               Názorná ukážka prežitia v prírode - porcovanie armádneho kalerába  na konzumáciu :).
                                         U Siváňa, milé spomienky na prvú návštevu spred 11.rokov.
                             Divoká záhradka pani Siváňovej, taká sa mi páči, najmä pri drevenici.
                                                    Čičmany, naša prvá návšteva, krása.



                                                      Čičmanská inšpirácia zo záhradky.




                                                               Krakovské kobietky
                                                            Krakovské "parížske" zákutia
                                                                 

Komentáre

  1. moc pekne miesta ste presli :) hlavne tie Čičmany... to miesto je čarovné .. pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No pane jo Ivuš, to musela být senza dovolenka:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzka, Čičmany boli naozaj krásne, aj keď bolo dosť "čerstvo", ale mohlo byť aj horšie, teda chladnejšie :).
    Ajka, bola senza, no mohla byť trochu dlhšia, ale máme sa na čo tešiť na budúce.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.