na nedeľu. Ako ste si všimli, musí byť rýchly, jednoduchý, dobrý a trochu zdravý (no to zas nie stále). Z trhu sme doniesli krásne jablká, takže voľba padla na tento:
FRANCÚZSKY JABLKOVÝ KOLÁČ
Na cesto:
100 g hladkej múky + 100 g polohrúbej múky --- ja som ich nahradila 200 g pohánkovej múky,
100 g masla
1 žĺtok
2 PL vody - keďže som použila pohánkovú múku,pridala som 4PL ,takže všetko závisí od múky
štipka soli
Na plnku:
4 - 5 jabĺk
3 PL hnedého cukru
50 g roztopeného masla
Na glazúru:
3 - 4 PL marhuľového, alebo broskyňového džemu
2 PL rumu
Postup: Z múky, masla, soli, žĺtka a vody vypracujeme cesto. Ja som použila mixér. Ako som už písala vyššie, použila som pohánkovú múku, pri miesení bolo potrebné pridať o niečo viac vody, aby som vypracovala úhľadný bochník. Potom toto cesto zabalíme a dáme odpočívať najmenej na 1/2 hodiny do chladničky. Tu by som rada upozornila, že do cesta nejde žiaden cukor, čo mojim mužom v rodine trochu chýbalo, mne to vôbec neprekážalo. Teda, ak máte radi sladké, predpokladám, že sa nič neudeje, ak do cesta pridáte 2 PL cukru.
Pripravíme si plnku. Umyjeme a olúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky.
Cesto vytiahneme z chladničky, na dosku si dáme trocha múky a cesto vyvaľkáme. Išlo mi to celkom v pohode, ale pri prenášaní do keramickej formy (vymazanej a posypanej múkou) sa mi trochu potrhalo. Nič sa nedeje, ide to pekne napraviť prstami a lyžicou. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. Jablká posypeme cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom. Pečieme na 45 minút pri teplote 200°C.
Nakoniec si pripravíme glazúru. Do misky si dáme džem + rum, vymiešame do hladka. Počkáme si až koláč bude upečený. Potrieme ním povrch jabĺk, dáme ho ešte na 3 minúty do rúry. Najlepšie pod gril, ale nie je to nutné.
Podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo jogurtom.
Komentáre
Zverejnenie komentára