Preskočiť na hlavný obsah

Koláč



na nedeľu. Ako ste si všimli, musí byť rýchly, jednoduchý, dobrý a trochu zdravý (no to zas nie stále). Z trhu sme doniesli krásne jablká, takže voľba padla na tento:

                                    FRANCÚZSKY JABLKOVÝ KOLÁČ
                                                     
                                                     Na cesto:             
                                                     100 g hladkej múky + 100 g polohrúbej múky --- ja som ich                                                              nahradila 200 g pohánkovej múky, 
                                                     100 g masla
                                                     1 žĺtok
                                                     2 PL vody - keďže som použila pohánkovú múku,pridala                                                                  som 4PL ,takže všetko závisí od múky
                                                     štipka soli
                                                     Na plnku: 
                                                     4 - 5 jabĺk
                                                     3 PL hnedého cukru
                                                     50 g roztopeného masla
                                                     Na glazúru:
                                                     3 -  4 PL marhuľového, alebo broskyňového džemu
                                                     2 PL rumu

Postup: Z múky, masla, soli, žĺtka a vody vypracujeme cesto. Ja som použila mixér. Ako som už písala vyššie, použila som pohánkovú múku, pri miesení bolo potrebné pridať o niečo viac vody, aby som vypracovala úhľadný bochník. Potom toto cesto zabalíme a dáme odpočívať  najmenej  na 1/2 hodiny do chladničky. Tu by som rada upozornila, že do cesta nejde žiaden cukor, čo mojim mužom v rodine trochu chýbalo, mne to vôbec neprekážalo. Teda, ak máte radi sladké, predpokladám, že sa nič neudeje, ak do cesta pridáte 2 PL cukru. 
              Pripravíme si plnku. Umyjeme a olúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky.
Cesto vytiahneme z chladničky, na dosku si dáme trocha múky a cesto vyvaľkáme. Išlo mi to celkom v pohode, ale pri prenášaní do keramickej formy (vymazanej a posypanej múkou) sa mi trochu potrhalo. Nič sa nedeje, ide to pekne napraviť prstami a lyžicou. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. Jablká posypeme cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom. Pečieme na 45 minút pri teplote 200°C.
               Nakoniec si pripravíme glazúru.  Do misky si dáme džem + rum, vymiešame do hladka. Počkáme si až koláč bude upečený. Potrieme ním povrch jabĺk, dáme ho ešte na 3 minúty do rúry. Najlepšie pod gril, ale nie je to nutné.
              Podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo jogurtom.

















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.