Preskočiť na hlavný obsah

Na nočnom stolíku

mám túto novú (pre mňa vydarenú) knihu.
Takže zaspávam pri miesení cesta, vôni upečeného kváskového chleba s figami, orechmi a badiánom,  pri trpezlivom prekladaní cesta na mäkkučké croissanty, pri vyťahovaní cesta na arménsky tenký chlieb  a hrozienkové koláčiky a ............


Komentáre

  1. Chlieb to je domov. Ivanka pozdravujem a prajem krásnu jeseň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivanka a uz sa z nej aj pieklo, ci zatial len listujes? ak nieco dobre napecies, pochval sa....milujem vonu cerstvo upeceneho chlebika...citim ho aj cez monitor :) pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nadherna kniha! ja ked citam knihy o chlebe, tak mam pocit, ze citim jeho cerstvo upecenu vonu :) vdaka za tip a krasne jesenne dni prajem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to naozaj zaujímavo. Pravdupovediac, používam iba jeden druh cesta, ktorý som si našla u Jamieho Olivera, ale ak by to nebolo až tak náročné na ingrediencie a pekárske umenie, rada by som skúsila niečo ďalšie. Pekná inšpirácia na jesenný čas

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Také si ji chci pořídit , vypadá moc pěkně :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka, súhlasím a ďakujem,aj tebe krásnu jeseň!
    Zuzka, ešte som nestihla, mám ju len od pondelka, možno ďalší víkend.Ak sa podarí, aj sa pochválim :). Pozdravujem srdečne.
    Marysity, aj ja to tak mám, síce trochu bojujem, či si z postele ešte nejdem namazať chlieb, ale umyté zuby a moja lenivosť vyhráva :).Tieto slnečné dni by mohli trvať aspoň do Vianoc!
    Javy Patch, recepty vyzerajú dosť jednoducho, vyskúšam a dám vedieť, časom. Myslím, že ideálna kniha, teda pečenie z nej na sychravé jesenné dni.
    Jani, odporúčam, vizuálne sa vydarila, tak už len vyskúšať, či bude aj fungovať :).Pekné slnečné dni prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.