Preskočiť na hlavný obsah

AKCIA HRUŠKA

Boli to ale nervy. Stará hruška vyše 80.ročná potrebovala poriadnu kozmetickú až chirurgickú úpravu. Ja  v bezpečnostnej vzdialenosti pripravená s fotoaparátom, môj muž maniakfotograf režírujúci zo stromu svoju pílku a môj foťák, vo výške, presne takej, že to stačí na bezpečný exitus, stihajúci ma upozorňovať, "máš ten záber" ....... čo vám poviem, boli to nervy.



Komentáre

  1. Pri tejto fotografii som si spomenula na jeden nedávny príspevok v niektorej TV. Tiež sa jednalo o hrušku, o jej orezanie, konkrétne išlo o strom, nachádzajúci sa niekde blízko Červeného Kameňa. No najviac ma prekvapila a zároveň zarazila informácia, že mnohé odrody tohto ovocia sú úplne na vymretí :-( Milujem hrušky a pritom aj v obchodoch je naozaj slabý výber tohto ovocia. Prežije tá vaša hruška taký chirurgický zákrok?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Daniela, pevne dúfame, že áno. Dlho-predlho sme zvažovali, či až takto razantne chirurgicky musíme na našu obľúbenú hrušku. Ale, ako možno vidíte, rástla blízko elektrického vedenia, vedľajší sused sa obával o svoj dom, málo rodila,konzultovali sme to aj s našim kamarátom z dediny, čo sa vyzná v ovocných stromoch. Tak by nás veľmi, naozaj veľmi mrzelo, keby sme o ňu prišli. Priebežne sadíme ovocné stromy po našej záhradke, ale ako vieme, staré odrody sú rokmi overené, v daných podmienkach vyšľachtené, ale niekedy, niet inej cesty. Tak nám držte palce!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.