Preskočiť na hlavný obsah

Maková


bábovka na Valentínske ráno. Inšpirácia z februárového Apetitu, len miesto sušených sliviek som použila sušené ďatle (tušíte správne, pozostatok z vianočného pečenia) a namiesto smotany na šľahanie, som použila obyčajné mlieko. Hovorím inšpirácia :) , to už tak býva, keď začnete piecť o 21 hod. večer :).

   MAKOVÁ BÁBOVKA

200 ml mlieka
200 g práškového cukru
1 sáčok vanilkového cukru
3 veľké vajcia, bielka a žĺtky zvlášť
200 g mletého maku
hrsť sušeného ovocia - slivky, ďatle, brusnice....
1 prášok na pečenie
maslo a krupicu na vymazanie a posypanie formy
práškový cukor na posypanie

1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu si vymažeme maslom a vysypeme krupicou.
2. Bielka so štipkou soli  + 100 g práškového cukru vyšláháme do pevného snehu. Na chvíľku odložíme.
3. Potom si vyšľaháme žĺtky so zbytkom t.j. 100 g práškového cukru + vanilkový cukor do peny, po lyžiciach zašľahávame múku, mak a prilievame mlieko. Nakoniec pridáme prášok na pečenie.
4. Zľahka pridáme vyšľahaný sneh. Zmes vylejeme do pripravenej bábovkovej formy, na vrch dáme sušené ovocie -slivky, ďatle....
5. Pečieme cca 45 minút. Po vychladnutí bábovku môžeme posypať  práškovým cukrom.



Komentáre

  1. ta babovka je fantasticka, aj ja som ju piekla v piatok, skvely napad s datlami :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak, tak, Marysity, výborná bola, nie suchá, mňam. Tie ďatle, ako to iste poznáš, číra improvizácia :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.