Preskočiť na hlavný obsah

Májový výlet

                     (pred pár dňami).  Keď je vonku takto krásne, škoda je ho stráviť doma.

A k výletu patrí aj koláč, pekne zabalený v alobale, ako si to pamätám z detstva.  Večer pred výletom, teda okrem vyleštenia turistických topánok, nájdenia a zabalenia pršiplášťov........ ostáva  prekonať svoju lenivosť a upiecť túto klasiku aspoň z polovičnej dávky.  V tejto sezóne po prvý krát s čerstvými jahodami, ktoré síce neboli slovenské, ešte stále španielské, ale konečne voňali a aj chutili ako JAHODY.
                                                               
                                             Ovocný koláč s posýpkou
                                (recept je na veľký plech, tentokrát som piekla  z polovičnej dávky, takže som  použila menší plech)  

  CESTO:
 250 g hrubej múky
 250 g hladkej múky
 250 g masla
 200 g práškového cukru - piekla som ho už aj s hnedým
    4  vajcia
    2  PL rumu - fakt :) ho nevynechajte, neuveriteľne prevonia koláč
    citrónovú kôru, 1 balíček kypriaceho prášku, mlieko, ovocie podľa sezóny

 Posýpka:
 80 g hrubej múky
 80 g práškového cukru
 80 g masla, vanilkový cukor

1. Cukor + vajcia vymiešame, postupne pridávame maslo (najlepšie izbovej teploty). Všetko dobre vymiešame. 
2. Potom pridáme múku, rum, nastrúhanú citrónovú kôru (množstvo podľa chuti), kypriaci prášok a podľa potreby mlieko - približne 3 - 4 PL. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný plech. ovocie poukladáme na cesto.
3. Z múky, cukru a masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečieme do zlatista.
Pečiem ho na 200°C cca 40 minút. Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

                     



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.