Preskočiť na hlavný obsah

Obed pre dvoch


    sobotný, májový, expresný, keď nie je čas na státie pri sporáku.

                                            Špargľa so stratenými vajciami
                                                
                                        balíček zelenej špargle
                                                            1 čerstvé vajce na osobu
                                                            soľ , olivový olej, maslo
                                                     príloha podľa chuti, stačí aj bagetka

1. Špargľu umyjeme a zbavíme drevnatej časti. Jednoducho tak, že každý kúsok špargle ohneme a tam kde sa nám zlomí, tú drevnatú  časť (ne)vyhodíme, to by bola škoda --- ale  použijeme napr. na do zeleninového vývaru.
Postavíme si hrniec s vodou a necháme ju zovrieť. Vodu osolíme. Ak nám voda vrie, hodíme očistenú špargľu na 5-6 minút uvariť. Ešte krehkú ju scedíme. Na na panvici rozohrejeme po jednej polievkovej lyžici olivového oleja a masla, pridáme obvarenú špargľu.Môžeme pridať podľa chuti na plátky nakrájaný cesnak, posolíme,  dochutíme čiernym korením. Prikryjeme a pustíme sa do stratených vajec.
2. Na stratené vajcia použijeme čo najčerstvejšie,najlepšie domáce vajcia o ktorých vieme, že sú čerstvé. Nechceme žiadnu salmonelu. Takže do hrca nalejeme vodu a dáme zovrieť. Pridáme ocot. Do hrnčeka rozklepneme celé vajce a pomaličky vlejeme do vriacej vody. Takto vlejeme potrebný počet vajec. Varíme približne 5 minút. Žĺtky po rozrezaní by mali vytekať. Názorný postup nájdete aj TU.
       Podávame najlepšie s bagetkou, ale ja som mala chuťtentokrát  na zemiaky.                                                     



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Palacinky podľa Julie Child

Ak chcem urobiť radosť mojej rodine, hlavne mužskej časti, upečiem palacinky. Tú radosť im najčastejšie robievam v sobotu. Na tieto som sa už dlhšie chystala . A keď som ich uvidela lukulsky pripravené u Mišky na http://ssalonis2.blogspot.com, nedalo sa odolať. Cesto je redšie, ako ho zvyknem pripravovať, ale palacinky boli ľahučké a výborné.                                                 Palacinky podľa Julie Child  1 hrnček mlieka + 1 hrnček vody  4 vajíčka + štipka soli  4 lyžice roztopeného masla  2 hrnčeky hladkej múky  Do misky nalejeme mlieko a vodu, pridáme vajíčka vymiešame , pridáme soľ, hladkú múku (odporúča sa preosiať) a roztopené maslo. Vymixované cestíčko dáme minimálne na 1/2 hodiny do chladničky, najlepšie na 2 hodiny. Pečieme klasicky, ako sme zvyknuté. Recept je podrobne popísaný tu: http://ssalonis.blogspot.com/2011/02/crepes-podla-julie-child.html Miške týmto do ďalekej Inde ďakujem za inšpiráciu   trochu poslovenčené - s makom