Preskočiť na hlavný obsah

Obed pre dvoch


    sobotný, májový, expresný, keď nie je čas na státie pri sporáku.

                                            Špargľa so stratenými vajciami
                                                
                                        balíček zelenej špargle
                                                            1 čerstvé vajce na osobu
                                                            soľ , olivový olej, maslo
                                                     príloha podľa chuti, stačí aj bagetka

1. Špargľu umyjeme a zbavíme drevnatej časti. Jednoducho tak, že každý kúsok špargle ohneme a tam kde sa nám zlomí, tú drevnatú  časť (ne)vyhodíme, to by bola škoda --- ale  použijeme napr. na do zeleninového vývaru.
Postavíme si hrniec s vodou a necháme ju zovrieť. Vodu osolíme. Ak nám voda vrie, hodíme očistenú špargľu na 5-6 minút uvariť. Ešte krehkú ju scedíme. Na na panvici rozohrejeme po jednej polievkovej lyžici olivového oleja a masla, pridáme obvarenú špargľu.Môžeme pridať podľa chuti na plátky nakrájaný cesnak, posolíme,  dochutíme čiernym korením. Prikryjeme a pustíme sa do stratených vajec.
2. Na stratené vajcia použijeme čo najčerstvejšie,najlepšie domáce vajcia o ktorých vieme, že sú čerstvé. Nechceme žiadnu salmonelu. Takže do hrca nalejeme vodu a dáme zovrieť. Pridáme ocot. Do hrnčeka rozklepneme celé vajce a pomaličky vlejeme do vriacej vody. Takto vlejeme potrebný počet vajec. Varíme približne 5 minút. Žĺtky po rozrezaní by mali vytekať. Názorný postup nájdete aj TU.
       Podávame najlepšie s bagetkou, ale ja som mala chuťtentokrát  na zemiaky.                                                     



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!