Preskočiť na hlavný obsah

Čas na

      na čučoriedkový koláč. 
      Čučoriedok sú plné lesy a  aj trhy. Naša  mraznička je naplnená novou zásobou mrazených čučoriedok na zimu a tak ešte bolo potrebné potešiť chlapov v mojej rodine a upiecť im tento čučoriedkový koláč s makom. Inšpirovala som sa  u Táničky, ako som už viackrát spomínala, je pre mňa guru slovenskej kuchyne a keď si chcem zaspomínať na kuchyňu môjho detstva, stačí kliknúť na jej recepty.


                                                            Čučoriedkovo makový béleš

Na cesto potrebujeme:
250 g polohrúbej múky
 20 g droždia (polovica kocky)
125 ml mlieka
  40 g masla
  30 g cukru
    1 vajce, citrónová kôra

Na plnku potrebujeme:
300 g maku, namletého
500 ml mlieka - tu som recept pozmenila, Táňa použila 250 ml mlieka a 250 smotany
    1  Zlatý klas, puding
150 g cukru
  50 g masla, citrónová kôra, čučoriedky, alebo iné sezónne ovocie

1. Najprv si urobíme cesto. Mlieko si zohrejeme, odlejeme cca tretinu,  pridáme doň droždie a časť cukru. Do zbytku mlieka pridáme maslo, aby sa nám roztopilo a tiež cukor, ktorý nám zvýšil, citrónovú kôru a vajce. Počkáme až sa nám urobí pekný kvások. Všetko to spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť. 
2. Plnku si urobíme následovne. Namletý mak spolu s mliekom povaríme najmenej 5 minút. V troške vody si zmiešame Zlatý klas a pridáme ho k maku. Postupne pridáme cukor, maslo a citrónovú kôru.
Plnku necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme ho na veľký, vymastený plech. Na vrch dáme vychladnutú plnku a nakoniec dáme umyté ovocie. V mojom prípade to boli čučoriedky. Dlaňou, som ich zľahka jemne pozatláčala. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 - 40 minút.




Komentáre

  1. mám rada ovocné koláče a čučoriedky sú u nás tiež obľúbené, koláč máš krásne vydarený :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett, za všetko môže Tánička. Jej recepty sú 100% tné. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.