Preskočiť na hlavný obsah

Koláč

 
Tak trochu jesenný koláč. Na utorkový voľný deň som upiekla tento rýchly, jednoduchý, ale výborný koláč. Po prvý krát som ho jedla na návšteve  u staršej, ale stále  krásnej talianky Márii Rose s ananásom , ale ja ho rada obmieňam s aktuálnym ovocím. Tentokrát so slivkami. 


Obrátený koláč s ovocím

Na cesto:
175 g hladkej múky - ja som použila ryžovú múku
2 vajcia
125 g zmäknutého masla
 125 g trstinového  cukru
1ČL kypriaceho prášku
ovocie podľa sezóny
na spodnú časť formy: 60 g zmäknutého masla, 60 g hnedého cukru

1. Formu vymastíme a dno vyložíme papierom na pečenie. Vyšľaháme spolu maslo + cukor a potrieme ním dno formy. 
2. Umyjeme a nakrájame ovocie a poukladáme ho na maslovú zmes.
3. Pridáme cesto : do misky dáme maslo + cukor + vajcia + múku, všetko do hladka vymiešame a nakoniec pridáme kypriaci prášok. Zmes vylejeme na ovocie. POZOR! Prosíme nezabudnite na to, že ovocie často pustí pri pečení šťavu a ak nechcete dopadnúť ako ja pri prvom pečení, že som šúrovala dve hodiny rúru, spodok formy vysteľte  alobalom.
4. Pečieme cca 35-40 minút na 190 °C. 








Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.