S prvým snehom a poriadnou fujavicou, ktorá dorazila do Košíc, som dostala chuť na perníčky. Tentokrát na švédske, tenké a poriadne korenené.
Recept na mňa už čakal v poslednom čísle Gurmetu 12/2018.
Švédske perníčky
Pepparkakor
/recept je na 2 plechy, mne z tejto dávky vyšli 4 plechy perníčkov/
400 g hladkej múky
200 g práškového cukru /v pôvodnom recepte je uvedený kryštálový cukor/
150 g rozpusteného masla
50 ml medu
100 ml vody
1/2 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL mletých klinčekov
1,2 ČL mletej škorice
1 ČL kardamónu
1/2 ČL jedlej sódy
1. V miske zmiešame všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto. Cesto môže trošku lepiť, ale múku už nepridávajme, perníčky by mohli byť potom tvrdé. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme cez noc odležať do chladničky.
2. Na druhý deň, vyberieme z chladničky. Necháme trochu povoliť, vyvaľkáme tenký plát na cca 1-2 mm a vykrajujeme ľubovolné tvary. Ja som si pri vaľkaní pomohla troškou múky, lepšie sa mi potom vaľkalo. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 5-6 minút.
Môžeme ozdobiť bielkovou polevou:
1 bielok
cca 225 g práškového cukru
Bielok v miske zľahka prešľaháme vidličkou a postupne pridávame cukor. Cukor pridávame dovtedy, pokiaľ nebudeme spokojné s konzistenciou polevy. Mala by mať hustotu zubnej pasty.
A určite nezabudnite zavolať rodinu, kamarátky aj na varené korenené vínko, pečenie bude ihneď veselšie.
Jeee, hned bych si dala. Krásně se povedly.
OdpovedaťOdstrániťIlonka, skoro sa nedajú pokaziť :), s cestom sa dobre pracovalo. Nie každé pernikové cesto je takéto. Pekné dni prajem!
OdpovedaťOdstrániť