Preskočiť na hlavný obsah

Tentokrát po švédsky


S prvým snehom a poriadnou fujavicou, ktorá dorazila do Košíc, som dostala chuť na perníčky. Tentokrát na švédske, tenké a poriadne korenené. 
Recept na mňa už čakal  v poslednom  čísle Gurmetu 12/2018.

Švédske perníčky
 Pepparkakor
/recept je na 2 plechy, mne z tejto dávky vyšli 4 plechy perníčkov/

400 g hladkej múky
200 g práškového cukru /v pôvodnom recepte je uvedený kryštálový cukor/
150 g rozpusteného masla
50 ml medu
100 ml vody
1/2 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL mletých klinčekov
1,2 ČL mletej škorice
1 ČL kardamónu
1/2 ČL jedlej sódy

1. V miske zmiešame všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto. Cesto môže trošku lepiť, ale múku už nepridávajme, perníčky by mohli byť potom tvrdé. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme cez noc odležať do chladničky. 
2. Na druhý deň, vyberieme z chladničky. Necháme trochu povoliť, vyvaľkáme tenký plát na cca 1-2 mm a vykrajujeme ľubovolné tvary. Ja som si pri vaľkaní pomohla troškou múky, lepšie sa mi potom vaľkalo.  Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
 Pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 5-6 minút. 
Môžeme ozdobiť bielkovou polevou:
1 bielok
cca 225 g práškového cukru
Bielok v miske zľahka prešľaháme vidličkou a postupne pridávame cukor. Cukor pridávame dovtedy, pokiaľ nebudeme spokojné s konzistenciou polevy. Mala by mať hustotu zubnej pasty. 




     
                      A určite nezabudnite zavolať rodinu, kamarátky aj na varené korenené vínko, pečenie bude ihneď veselšie.


Komentáre

  1. Jeee, hned bych si dala. Krásně se povedly.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ilonka, skoro sa nedajú pokaziť :), s cestom sa dobre pracovalo. Nie každé pernikové cesto je takéto. Pekné dni prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.