Preskočiť na hlavný obsah

Pirohy

 

    Také cesto pri výrobe halušiek alebo palaciniek mám už v oku. Asi je to priamo úmerné frekventovanosti prípravy spomínaných pokrmov. Pri príprave pirohov je to dosť biedne. Tam si stále musím vypomôcť overeným receptom. Keďže ich pripravujem tak raz do roka. A je to veľká škoda. Lebo domáce sú domáce.  Ale poznáte to, kto má čas a trpezlivosť ......

Bryndzové pirohy
Cesto:
500 g polohrúbej múky
100 g zemiakov
1 ks vajce
250 ml vlažnej vody
10 g soľ
Plnka:
200 g bryndze
250 g zemiakov
.....................................
cibuľa, slanina, pažítka na posýpku, kyslá smotana
..........................................................
1. Uvaríme celé zemiaky, aj so šupkou. Necháme ich vychladnúť. Ja som si ich uvarila večer pred. Vychladnuté zemiaky očistíme a na jemno nastrúhame. Ja som ich nastrúhala pohodlne na mlynčeku. Pridáme múku, vlažnú vodu, vajce a štipku soli. Vymiešame cesto a necháme na chvíľu odpočinúť.


2. Medzitým ako cesto odpočíva si urobíme plnku. Bryndzu vymiešame so zbytkom postrúhaných zemiakov. Do plnky môžeme pridať nakrájanú pažítku. Ak chceme, vyškvaríme si nakrájanú slaninku a popražíme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista.
3. Cesto si rozdelíme na dve polovice, aby sa nám ľahšie vaľkalo. Ak sa nám cesto lepí, podsypujeme múkou. Vykrajujeme kolieska, ja som použila pohár, kto má použije formičku na pirohy.  Z cesta mi vyšlo približne 40 ks pirohov, ak máte radi tenšie pirohy, určite vyvaľkajte tenšie cesto, ja to nabudúce určite urobím.  Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko dáme jednu.


4. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy, ale spojíme vidličkou ako ja.



5. Takto pripravené pirohy opatrne vložíme do vriacej osolenej vody. Sem tam premiešame, aby sa nám neprilepili na dno. Keď vyplávajú na vrch, varíme ich ešte približne 5 minút. Ja stále urobím test - vyberiem jeden piroh, prekrojím, ochutnám.
6. Uvarené precedíme, zalejeme cibuľkou, slaninkou, pažítkou /ktorú som ja nemala/, podávame s kopčekom kyslej smotany.
                                                           Za inšpiráciu ďakujem bonvivani.sk.

     Óoo ani tieto nie sú zlé,  s doma pomletou pohánkou od našich kamarátov boli FAJN!

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.