Preskočiť na hlavný obsah

Divná to doba


Toto. Nebola som tu tak dlho, až mám problém napísať nový príspevok. Všetko zmenené. Ani sa tomu nečudujem, vekom sa poväčšinou ťažšie prijímajú zmeny a mne kozorožkyni, odjakživa. 
    Moje písacie potreby ochabli, priamo úmerne aj sledovanie obľúbených, ešte preživších blogov. Všetko sledujeme na rýchlejšom instagrame.... ale moja nostalgia po takom pomalšom zastavení na blogu ešte stále žije. Aj keď mám väčšinou pocit, že všetko už bolo povedané a videné. 
   Ako som už hore napísala, divná to doba. 
   Nikdy som sa na mojich stránkach nevypisovala veľmi osobne, ale táto doba ma akosi viac núti zamýšľať sa nad životom. Som trošku /teda rozumej, že teda asi viac/ prekvapená, že ten život si to riadi viac menej sám a osud sa s nikým nemazná. Blá - blá - blá. Ja viem.  
   Keď mi moja milá a milujúca známa /vtedy sedemdesiat ročná/, skoro pred dvadsiatimi rokmi povedala so slzami v očiach, že aká bola zlá matka. Vtedy / skoro na začiatku môjho materstva/ som zhrozene dumala, čo tým svojím deťom vyviedla, dnes už o tom čo to viem. 
   Rekapitulujem dosť často, sama som prekvapená, že prečo až tak. Včera som odkladala časť kníh z rodičovskej knižnice na pôjd /ako pozdrav budúcej generácii/ a naďabila som na knihu O Bohumilovi Hrabalovi s mojim podpisom a dátumom zakúpenia 6/1990, nepamätám, že som si ju prečítala, takže po tridsiatich rokoch ma už čaká na nočnom stolíku. 
   O 50. sa hovorí, že je mladosť staroby, vidím, že tých 30.rokov presvišťalo ako blesk a ja dumem, čo ešte viem zmeniť, alebo ešte lepšie, čo mi bude dopriate. Lebo život je krehký a už raz taký. 
   Krútim hlavou, posielam silné objatie  a silu Evke, prekonať stratu ... 

PS: Moje slová vyznievajú asi dosť pesimisticky, asi aj sú. Ako si hovoríme s kamarátkami, naša mantra je: držme sa plôtika a tešme sa z malých /?/ vecí. 


                                                            
    

Komentáre

  1. Už si mi tu veľmi chýbala. 😊 Teraz už viem prečo aj ja občas bilancujem a hovorím si, že niektoré veci som mohla aspoň trochu ovplyvniť. No to bude asi tým vekom. 😊 Tiež som už v klube 50 ročných. No na druhej strane viem, že aj keď ma život bude mnoho síl stáť, prežijem a zase sa budem smiať. Z celého srdca ti prajem, aby si sa smiala každý deň. 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ách Olinka, tak krásne si to napísala. Až mám slzy v očiach, tiež sa častejšie dojímam :). Vítam ťa aj v klube 50. ostaň prosím ešte aspoň ďalších 50. taká pekná , zdravá a milá, akú ťa poznám.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.