Túto polievku robím po väčšinou len raz do roka /čo je veľká škoda/. Spomeniem si na ňu, keď paradajky konečne voňajú ako paradajky a na trhu sa dajú kúpiť za fajn ceny. Inšpirované Talianskom.
Paradajkovo chlebová polievka
pre 4 osoby
cca 1,5 kg čerstvých paradajok
cca 3 krajce chleba
vývar - alebo zeleninový bujón 1 l
bazalka, olivový olej, soľ,
čierne korenie, cesnak
1. Na plech uložíme umyté a na polovice prekrojené paradajky, podľa chuti zopár strúčikov cesnaku /kto nemá rád cesnak, tak ho vynechá/ osolíme, opepríme. Pofrkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť na 180 °C cca 20-30 minút.
2. Medzitým si nakrájame chlieb, najlepšie poslúži starý, ktorý zalejeme teplým vývarom, alebo bujónom. Zalejte ho približne polovicou vývaru, zbytkom si ju zriedite na svoju obľúbenú hustotu.
3. Upečené paradajky, som trochu dala vychladnúť, keďže som ich mixovala vo Vitamixe, ak použijete ponorný mixér, nezdržujete sa chladnutím. Takže trochu vychladnuté paradajky dáme do mixéra, pridáme očistený cesnak, bazalku a rozmočený chlieb. Vymixujeme do hladka.
4. Vymixované paradajky s chlebom prelejeme do hrnca, prevaríme, prilejeme vývar, ak je polievka príliš hustá. Dochutíme.
Podávame s bazalkou a opraženými tekvicovými semiačkami.
Komentáre
Zverejnenie komentára