Preskočiť na hlavný obsah

Demikát

 


                       fotený ešte na slnkom zaliatom stole pod pučiacim stromom orgovánu, záhradkou voňajúcou /z posledných síl kvitnúcich/ narcisov, na novo-secondhandovom ľanovom ručne vyšitom obruse /kúpenom za 5,-€, usilovná vyšívačka by asi horko zaplakala, keby to videla, dúfam, že ju poteší, že u nás sa jej obrusu bude dobre dariť a s láskou naň podávať doma uverené jedlá/. 

                       Teda poriadne dlhá veta. Na rozdiel od receptu na tento Demikát.  Inšpirácia z televízie.

                                                                          DEMIKÁT  pre 4 osoby                                                                                         

                                                                                              

  •                                                                            2 cibule
  •                                                                           40 g masti /ja som použila maslo/
  •                                                                           500 g zemiakov
  •                                                                           1 l vývaru
  •                                                                            3 strúčiky cesnaku
  •                                                                           250 g bryndze
  •                                                                           200 ml šľahačkovej smotany
  •                                                                           200 ml kyslej smotany
  •                                                                           bobkový list, 1 lyžica mletej červenej papriky,
  •                                                                            rasca
  •                                                                           3 guľôčky nového korenia, 
  •                                                                           5 guľôčok čierneho korenia, soľ
  1.  Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo /masť/ a cibuľu orestujeme do zlatista. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme k opraženej cibuľke. Pridáme rascu podľa chuti a bobkový list. Chvíľu všetko restujeme, potom pridáme červenú papriku a ešte chvíľu opekáme. Potom zmes podlejeme vývarom, aby paprika nezhorkla.
  2.  Zvyšné korenie a cesnak pridáme do základu polievky. Všetko povaríme, kým nie sú zemiaky mäkké.
  3. Korenie - teda guľôčky nového a čierneho korenia povyberáme a tyčovým mixérom základ rozmixujeme. Bryndzu rozmiešame v šľahačke a kyslej smotane. Aby sa nám šľahačka v polievke nezrazila, ja si stále časť polievky odlejem do misky, nechám trochu vychladnúť a vmiešam šľahačkovo-bryndzovo-kyslo smotanovú omáčku. A potom to všetko spolu vlejem do polievky v hrnci. Ochutíme soľou a ešte trochu povaríme. 
  4. Podávame s krutónmi a pažítkou. 

                                                                    

                                                   








Komentáre

  1. Ivka, ďakujem za recept. Bryndzu som, ako dieťa nemusela. Najmä bryndzové halušky. No, ako sa naša rodina rozrástla, tak to bolo najviac preferované jedlo. Moja milovaná mama ich robila fantastický. Škoda, že som sa to od nej nenaučila. No túto polievku určite vyskúšam. Nebudem síce mať možnosť si ju vychutnať v takej úchvatnej atmosfére. Závidím. ☺️ Milujem vôňu orgovánu a tu nádhernú fialovú farbu. Prajem ti krásnu, slnečnú jar a poprosím viac príspevkov. ☺️ Pozdrav doma.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Olinka a silno objímam. U nás bryndzové halušky /a nielen tie/ robí najlepšie moja svokra, učím sa ich variť už 32 rokov a nikdy nie sú také ako jej. Za tie roky už ujdú, ale sú iné. Niektoré jedlá sa nedajú proste rovnako navariť, len napodobniť. Rovnako to mám s maminým tvarohovým koláčom.
      S orgovánom to máme rovnako, s ich vôňou si spájam aj začiatky môjho materstva. Keď som ležala s Ňaňou začiatkom mája v pôrodnici, vtedy sa ešte okná dali otvárať :) a ich vôňa bola neuveriteľná. Rodina pozdravená, pozdravujem aj ja a prajem pekné a už naozaj slnečné dni. pá.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.