fotený ešte na slnkom zaliatom stole pod pučiacim stromom orgovánu, záhradkou voňajúcou /z posledných síl kvitnúcich/ narcisov, na novo-secondhandovom ľanovom ručne vyšitom obruse /kúpenom za 5,-€, usilovná vyšívačka by asi horko zaplakala, keby to videla, dúfam, že ju poteší, že u nás sa jej obrusu bude dobre dariť a s láskou naň podávať doma uverené jedlá/.
Teda poriadne dlhá veta. Na rozdiel od receptu na tento Demikát. Inšpirácia z televízie.
DEMIKÁT pre 4 osoby
- 2 cibule
- 40 g masti /ja som použila maslo/
- 500 g zemiakov
- 1 l vývaru
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g bryndze
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 200 ml kyslej smotany
- bobkový list, 1 lyžica mletej červenej papriky,
- rasca
- 3 guľôčky nového korenia,
- 5 guľôčok čierneho korenia, soľ
- Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo /masť/ a cibuľu orestujeme do zlatista. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme k opraženej cibuľke. Pridáme rascu podľa chuti a bobkový list. Chvíľu všetko restujeme, potom pridáme červenú papriku a ešte chvíľu opekáme. Potom zmes podlejeme vývarom, aby paprika nezhorkla.
- Zvyšné korenie a cesnak pridáme do základu polievky. Všetko povaríme, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Korenie - teda guľôčky nového a čierneho korenia povyberáme a tyčovým mixérom základ rozmixujeme. Bryndzu rozmiešame v šľahačke a kyslej smotane. Aby sa nám šľahačka v polievke nezrazila, ja si stále časť polievky odlejem do misky, nechám trochu vychladnúť a vmiešam šľahačkovo-bryndzovo-kyslo smotanovú omáčku. A potom to všetko spolu vlejem do polievky v hrnci. Ochutíme soľou a ešte trochu povaríme.
- Podávame s krutónmi a pažítkou.
Ivka, ďakujem za recept. Bryndzu som, ako dieťa nemusela. Najmä bryndzové halušky. No, ako sa naša rodina rozrástla, tak to bolo najviac preferované jedlo. Moja milovaná mama ich robila fantastický. Škoda, že som sa to od nej nenaučila. No túto polievku určite vyskúšam. Nebudem síce mať možnosť si ju vychutnať v takej úchvatnej atmosfére. Závidím. ☺️ Milujem vôňu orgovánu a tu nádhernú fialovú farbu. Prajem ti krásnu, slnečnú jar a poprosím viac príspevkov. ☺️ Pozdrav doma.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Olinka a silno objímam. U nás bryndzové halušky /a nielen tie/ robí najlepšie moja svokra, učím sa ich variť už 32 rokov a nikdy nie sú také ako jej. Za tie roky už ujdú, ale sú iné. Niektoré jedlá sa nedajú proste rovnako navariť, len napodobniť. Rovnako to mám s maminým tvarohovým koláčom.
OdstrániťS orgovánom to máme rovnako, s ich vôňou si spájam aj začiatky môjho materstva. Keď som ležala s Ňaňou začiatkom mája v pôrodnici, vtedy sa ešte okná dali otvárať :) a ich vôňa bola neuveriteľná. Rodina pozdravená, pozdravujem aj ja a prajem pekné a už naozaj slnečné dni. pá.