Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohový koláč

 


Ja viem, komu sa chce vypekať v týchto horúčavách, všakže. Ale je dobré ho mať v zálohe, pretože všetky suroviny sa "nahádžu" do jednej misy a to je skoro všetko. Recept mám od  mojej sestry, o ktorej už viete, že pravidelne a usilovne cvičí a zdravo sa stravuje. Takže verte, že pri koštovaní tohto koláča véééľmi nepriberiete, hlavne, keď si dáte len jeden kúsok.
A ten jeden kúsok je problémom, asi väčšiny z nás. 

                                                                  Tvarohový koláč

750 g tvarohu 
100 g cukru
80 g masla
2ks vanilkového pudingu /pre celiatikov dáte ten bez lepku/
2 vajcia 
šťava z 1/2 citrónu 
2 KL kypriaceho prášku do pečiva
1 konzerva broskýň,  môžeme nahradiť aj čerstvým ovocím, ja som pridala čerstvé čučoriedky
150 g marhuľového  džemu na potretie + trochu rumu

1.  Rúru si predhrejeme na 180°C. Maslo /nakrájené na malé kocky/, vajcia, tvaroh, citrónovú šťavu a cukor vymiešame. Pridáme pudingový prášok a nakoniec kypriaci prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame a dáme do tortovej formy, ktorú si vyložíme papierom na pečenie, alebo ju vymažeme a vysypeme hrubou múkou.
2. Broskyne pokrájame na dieliky, poukladáme ich na vrch tvarohovej masy, prípadne pridáme ovocie podľa chuti a sezóny. Pečieme približne 65 minút.
3. Džem s rumom zohrejeme a natrieme ním koláč. 









Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Palacinky podľa Julie Child

Ak chcem urobiť radosť mojej rodine, hlavne mužskej časti, upečiem palacinky. Tú radosť im najčastejšie robievam v sobotu. Na tieto som sa už dlhšie chystala . A keď som ich uvidela lukulsky pripravené u Mišky na http://ssalonis2.blogspot.com, nedalo sa odolať. Cesto je redšie, ako ho zvyknem pripravovať, ale palacinky boli ľahučké a výborné.                                                 Palacinky podľa Julie Child  1 hrnček mlieka + 1 hrnček vody  4 vajíčka + štipka soli  4 lyžice roztopeného masla  2 hrnčeky hladkej múky  Do misky nalejeme mlieko a vodu, pridáme vajíčka vymiešame , pridáme soľ, hladkú múku (odporúča sa preosiať) a roztopené maslo. Vymixované cestíčko dáme minimálne na 1/2 hodiny do chladničky, najlepšie na 2 hodiny. Pečieme klasicky, ako sme zvyknuté. Recept je podrobne popísaný tu: http://ssalonis.blogspot.com/2011/02/crepes-podla-julie-child.html Miške týmto do ďalekej Inde ďakujem za inšpiráciu   trochu poslovenčené - s makom