Preskočiť na hlavný obsah

Jeseň


ako to tu dosť často opakujem,  milujem. Tie svieže rána a potom ešte slnkom prehriate dni, chodníky s popadanými listami a kde tam aj gaštanmi. Sezóna burčiaku, tekvicových polievok a korenených koláčov začína. 

      Táto sezóna začína v novej forme. Vedela by som vám o nej hovoriť :). Od otázky treba mi ju? Preboha prečo je taká drahá? To mi ju z USA v 21. storočí nevedia doručiť? To už je fakt vypredaná? A potom som si ju našla pod vianočným stromčekom. Od mojej superženy Natálie. 


                            Banánovo jogurtový chlebík 


  • 2 poháre hladkej múky
  • 3 veľké zrelé banány cca 1 pohár
  • 1/ 2 pohára jogurtu, najlepšie gréckeho typu
  • 2 veľké vajcia / ja som dala tri malé/
  • 1/2 pohára trstinového cukru
  • 1/3 pohára oleja
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku  sódy bikarbóny

1. V mise si vymiešame vajcia s cukrom do nadýchanej zlatistej hmoty. Potom pridáme nakrájané  /alebo vidličkou rozpučené/ banány, zapracujeme. Postupne pridáme všetky mokré ingrediencie. Takže pridáme jogurt a olej. 
2. Do tejto mokrej hmoty postupne pridáme múku. Nakoniec nezabudnime na  prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Zľahka premiešame. 
3. Hmotu prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Pečieme na 190 °C približne 50 - 6O minút. Každá rúra je iná, určite urobte test pomocou špáradla. 








Komentáre

  1. Ivka, ta forma je úplný skvost a keď vidím ten chlebík, tak by som si ho hneď dala. Natálka je skvelá, pozdrav ju. Prajem Vám peknú jeseň. Viem, že máš babie leto rada.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Olinka, ty si vnímavá čitateľka s dobrou pamäťou. Myslím, že máme obe šťastie na skvelé Natálie.
    Pozdravujem Vás obe. Aj Vám peknú pokojnú jeseň.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná čokoláda + olúpané mandle 1. Rúru si zapneme na 180°C.  2. V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie: múku + cukor + soľ + škoricu + sódu bikarbónu. 3. Do druhej dáme popučené banány + vajcia + olej - dobre vymiešame, ja si pomáham mixérom. 4. Obsah jednej misy zmiešame s druhou, vymiešame do hladka.  Túto hmotu vylejeme do formy, ktorú

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem