Tieto knedle som varila asi pred dvoma týždňami, keď sezóna sliviek vrcholila. Sestrina slivka tento rok nezarodila, takže tento rok boli trhové. Odporúčam na plnenie vyberajte mäkkšie slivky, ja som mala tvrdšie, takže som ich varila trochu dlhšie.
Inšpirovala som sa internetovým receptom Jozefa Maršálka.
500 g tvarohu, najlepšie plnotučného
220 g detskej krupice
70 ml oleja
2 vajcia
štipka soli
20 ks sliviek
Na polevu:
cca 1/2 kg sliviek
rum, maslo, cukor, škorica
mak
Postup:
1. Do misy dáme vajcia, premixujeme, pridáme tvaroh, olej, krupicu, soľ. Vymiešame do tuhšieho cesta.
2. Z cesta si odoberieme dielik o hmotnosti cca 45g, ja som to nevážila, išla som od oka a obalíme ním umytú odkôstkovanú slivku. Každú jednu guľku som ešte vyváľala v detskej krupici. Čítala som, že niekto plní slivku marcipánom alebo kockou cukru, ja som váhala nad slivkovým lekvárom. Nemusí to byť zlé.
3. Do veľkého hrnca dáme variť vodu /4-5l/ ktorú osolíme jednou čajovou lyžičkou soli. Knedličky vložíme do vriacej vody, aby sa nám neprilepili opatrne ich zamiešame. Varíme pokiaľ nám nevyplávajú na povrch, teda približne 10-12 minút. Odporúčam jednu vybrať a ochutnať. Keďže ja som mala veľmi tvrdé slivky varila som ich dlhšie.
4. Medzitým si namelieme mak a urobíme slivkovú polevu - ide vlastne o taký slivkový lekvár. Roztopíme si maslo, pridáme trstinový cukor, necháme trochu skaramelizovať a pridáme umyté odkôstkované polovičky sliviek, podľa chuti pridáme škoricu a zalejeme rumom. Množstvo nechávam na vás. Varíme do hustejšej konzistencie.
Komentáre
Zverejnenie komentára