Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohové slivkové knedle

  Tieto knedle som varila asi pred dvoma týždňami, keď sezóna sliviek vrcholila. Sestrina slivka tento rok nezarodila, takže tento rok boli trhové. Odporúčam na plnenie vyberajte mäkkšie slivky, ja som mala tvrdšie, takže som ich varila trochu dlhšie. 

Inšpirovala som sa internetovým receptom Jozefa Maršálka.

RECEPT na 20 ks

500 g tvarohu, najlepšie plnotučného
220 g detskej krupice
70 ml oleja
2 vajcia
štipka soli
20 ks sliviek

Na polevu:
 cca 1/2 kg sliviek
rum, maslo, cukor, škorica
mak

Postup:
1. Do misy dáme vajcia, premixujeme, pridáme tvaroh, olej, krupicu, soľ. Vymiešame do tuhšieho cesta.
2. Z cesta si odoberieme dielik o hmotnosti cca 45g, ja som to nevážila, išla som od oka a obalíme ním umytú odkôstkovanú slivku. Každú jednu guľku som ešte vyváľala v detskej krupici. Čítala som, že niekto plní slivku marcipánom alebo kockou cukru, ja som váhala nad slivkovým lekvárom. Nemusí to byť zlé. 
3. Do veľkého hrnca dáme variť vodu /4-5l/ ktorú osolíme jednou čajovou lyžičkou soli. Knedličky vložíme do vriacej vody, aby sa nám neprilepili opatrne ich zamiešame. Varíme pokiaľ nám nevyplávajú na povrch, teda približne 10-12 minút. Odporúčam jednu vybrať a ochutnať. Keďže ja som mala veľmi tvrdé slivky varila som ich dlhšie. 
4. Medzitým si namelieme mak a urobíme slivkovú polevu - ide vlastne o taký slivkový lekvár. Roztopíme si maslo, pridáme trstinový cukor, necháme trochu skaramelizovať a pridáme umyté odkôstkované polovičky sliviek, podľa chuti pridáme škoricu a zalejeme rumom. Množstvo nechávam na vás. Varíme do hustejšej konzistencie. 
Na uvarené knedličky dáme namletý mak, polejeme roztopeným maslom a nakoniec pridáme slivkovú polevu. Ja som neodolala a svoje som si posypala strúhankovou posýpkou. 





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.