Preskočiť na hlavný obsah

Radosti záhradkára

 

                                                         Nakúpené na ďalšiu sezónu

jednou z nich je tešenie sa na JARO.  Mám rada striedanie ročných období, každé jedno má niečo do seba. Prognózy aj podľa štvrtkovej SILNEJ ZOSTAVY, kde sa diskutovalo o klimatických zmenách, nie sú vôbec optimistické .  Slovensko začína meniť svoju klímu na stredomorskú, s tropickými letami a miernymi zimami bez snehu, škoda len, že bez mora.

Takže všetci to vieme, naša mantra znie: triedenie, viac chodenia pešo, mhd...,menej mäsa, menej oblečenia ....

Aby sme sa čo najdlhšie mohli tešiť:

Na jar - to asi poznáte, očami tlačím každý prejav pučiacej rastlinky a po dlhej zime s prvými teplejšími lúčmi slniečka je to také radostné.

Na leto - je to také farebné, krásne explodujúce, bzučiace, poslednú dobu aj pekelne horúce.

Na jeseň - pre mňa tak pekne zenové, ukľudňujúce.

Na zimu - najkrajšie je to keď napadne prvý sneh, všetko spí a oddychuje. 

A opäť tešenie sa na jaro...

                                        Začína to tak bezútešne, ale vieme, že sa máme na čo tešiť... 
                                                  Tak je nutné aspoň trochu zelene do domu priniesť

 

                                             Trošku veselšie to začína prvým šalátom
                                                          Pokračuje to prvými tulipánmi



                                                                     Narcismi
                                                             

 

                                                  Prvé sedenie a vyhrievanie sa na schodíkoch

                                                   

                                                          Vrcholí to voňavým orgovánom
                          

                                                                A je tu leto, pivonky v pozadí v plnej kráse

        Sledujte, náš trávnik skoro nikdy nie je úhľadne pokosený. Kosí sa ručne kosou, takže najprv musí dorásť do správnej výšky. Nie je to veru na nervy a trpezlivosť každého záhradníka, všakže muž môj
                                         Hviezda mojej našej malej záhradky, nežná ruža 

                                                                   Jeseň z minulého roka 
        

                                                            Záhrada z dnešného rána










Komentáre

  1. Ivka, ďakujem. Spríjemnila si mi večer. Veľmi sami páči, ako si pekne prešla celý rok a pridala k tomu výstižne aj fotky. Už pred pár rokmi dozadu si niečo podobné dala na blog a doteraz na to myslím. Záhradka hoc malá, ale veľmi pekná. Tam tie tvoje koláče musia chuti božský.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Olinka, ďakujem. Tak to všetko letííí. Za chvíľku Vianoce a to ja už viem, že Ty už máš darčeky zabalené. Dúfam, že vianočný punč spolu s Ivetou, by sme už mohli dať. Pekné pokojné dni Oli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka, tento rok budú Vianoce u nás smutnejšie. Mamka, ktorá bola našim domovom, ktorá nás spájala, ktorá sa neskutočne tešila z vianočnej pohľadnice, ktorú som jej každý rok posielala, milovala Vianoce a obaja, ale hlavne ocko sa z darčekov veľmi tešil. Posledné roky bol ako malé dieťa. Chcel najprv darčeky, potom večeru. No teraz akosi nemám chuť niečo chystať, takže to skôr budú zážitkové darčeky. Verím, že ak prídu vnúčatká, tak ma to opäť naštartuje. No veľmi rada by som si vianočný punč s tebou a Ivkou dala. Na Vianoce stále myslím na teba. Pečiem medovníčky podľa tvojho receptu a taktiež robím kojšovské hriatô a čaj s kardamonom. Vďaka tebe som objavila nové vône a chute. ☺️ Nesmiem zabudnúť ani na tvoj skvelý banánový chlebík.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná čokoláda + olúpané mandle 1. Rúru si zapneme na 180°C.  2. V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie: múku + cukor + soľ + škoricu + sódu bikarbónu. 3. Do druhej dáme popučené banány + vajcia + olej - dobre vymiešame, ja si pomáham mixérom. 4. Obsah jednej misy zmiešame s druhou, vymiešame do hladka.  Túto hmotu vylejeme do formy, ktorú

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem