Aspoň raz za jesennú sezónu upečiem takýto korenistý tekvicový koláč. Niečo malé obmením s koreninami, pridám čo momentálne mám - napríklad takú tonku - fermentované semeno tropického stromu silovoň, ktorá má po nastrúhaní, krásnu mandľovo karamelovú arómu, kúpenú ešte v Sonnentore. Takže na nedeľu ku káve som upiekla tento
Tekvicový koláč
1 pohár tekvicového pyré, zo sladkej tekvice
1 pohár trstinového cukru
2 vajcia
1/2 pohára cmaru, alebo acidofilného mlieka
120 ml oleja
2 poháre hladkej múky
1 ČL vanilkového extraktu - nedala som, nemala som
1 ČL škorice
1/4 ČL sušeného zázvoru, ja som dala trochu čerstvého nastrúhaného
štipku nastrúhanej tonky, na jemnom strúhadle
štipku nastrúhaného muškátového orieška
1 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
nahrubo nasekané orechy - nemusia byť
1. Úplne najprv si nakrájame maslovú /sladkú/ tekvicu na plátky, uložíme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Pečieme do mäkka pri 200 °C cca 30 minút. Po vychladnutí tekvicu vymixujeme do hladkého pyré.
2. V mixéri vymiešame vajcia s cukrom do nadýchanej zlatistej hmoty.
3. Postupne zašľaháme olej a cmar a vychladnuté tekvicové pyré.
4. Primiešame, môžeme už len vareškou múku a koreniny. Úplne na koniec sódu bikarbónu. Ak máme chuť, môžeme pridať na hrubo nasekané orechy.
5. Cesto vylejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy. Pečieme cca 40 minút. Či máme upečené si overíme špáradlom.
Mnam, kolacik vyzera vyborne. 😍
OdpovedaťOdstrániťLucia ďakujem, také obľubujem, až na to pyré, všetko v jednej mise a rýchlo hotové. Pekné dni prajem.
OdpovedaťOdstrániť