Preskočiť na hlavný obsah

Tekvicový koláč



 Aspoň raz za jesennú sezónu upečiem takýto korenistý tekvicový koláč. Niečo malé obmením s koreninami, pridám čo momentálne mám - napríklad takú tonku - fermentované semeno tropického stromu silovoň, ktorá má po nastrúhaní, krásnu mandľovo karamelovú arómu, kúpenú ešte v Sonnentore.  Takže na nedeľu ku káve som upiekla tento


                                              Tekvicový koláč


1 pohár tekvicového pyré, zo sladkej tekvice

1 pohár trstinového cukru

2 vajcia

1/2 pohára cmaru, alebo acidofilného mlieka

120 ml oleja

2 poháre hladkej múky

1 ČL vanilkového extraktu - nedala som, nemala som

1 ČL škorice

1/4 ČL sušeného zázvoru, ja som dala trochu čerstvého nastrúhaného

štipku nastrúhanej tonky,  na jemnom strúhadle

štipku nastrúhaného muškátového orieška

1 ČL sódy bikarbóny

štipka soli

nahrubo nasekané orechy - nemusia byť


1. Úplne najprv si nakrájame maslovú /sladkú/ tekvicu na plátky, uložíme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Pečieme do mäkka pri 200 °C cca 30 minút. Po vychladnutí tekvicu vymixujeme do hladkého pyré. 

2. V mixéri vymiešame vajcia s cukrom do nadýchanej zlatistej hmoty.

3. Postupne zašľaháme olej a cmar a vychladnuté tekvicové pyré.

4. Primiešame, môžeme už len vareškou múku a koreniny. Úplne na koniec sódu bikarbónu. Ak máme chuť, môžeme pridať na hrubo nasekané orechy. 

5. Cesto vylejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy. Pečieme cca 40 minút. Či máme upečené si overíme špáradlom. 








Komentáre

  1. Mnam, kolacik vyzera vyborne. 😍

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucia ďakujem, také obľubujem, až na to pyré, všetko v jednej mise a rýchlo hotové. Pekné dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!